Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Turisté šetří, bydlí na kolejích

Turisté šetří, bydlí na kolejích

21.7.2008, autor: MAGDA HETTNEROVÁ

LEVNÉ UBYTOVÁNÍ Bydlet v centru nebo blízkém okolí za levný peníz není o prázdninách pro turisty a návštěvníky Prahy takový problém. Stačí se trochu uskrovnit a ubytovat se na vysokoškolských kolejích. V některých případech zaplatíte jen šestinu ceny, kterou si počítají hotely.


Praha - Užít si luxusu v hotelu, nebo se spokojit se skromnějšími podmínkami a vrátit se domů s několika sty korun v peněžence navíc?

Přesně před touto volbou stála dvaatřicetiletá Monika Kocová, když se chystala navštívit v Praze své příbuzné. „Nakonec zvítězila spořivost,“ směje se Kocová, která místo do hotelu zamířila za noclehem na studentské koleje.

Podobně jako ona si tento způsob ubytování volí v metropoli každoročně stovky turistů.

„Jedinou výhodou ubytování na kolejích je jeho cena,“ upozorňuje člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Jenomže ta je právě pro mnoho cestovatelů rozhodující.

„Nevadí mi skromnější vybavení pokojů ani společné sprchy a záchody na chodbě, když za noc zaplatím 150 korun,“ říká Kocová.

A není sama.

Podobně smýšlejí nejen čeští studenti, kteří do Prahy míří za prací a zábavou, ale i rodiny s dětmi a turisté ze zahraničí.

„Zájem o ubytování je u nás opravdu velký. Během prázdnin máme z 85 procent plno,“ říká Radana Koubová z odboru komerčního ubytování kolejí Vysoké školy chemickotechnologické v Praze 4.

Areál budov na jižním okraji Prahy vyhledávají během léta podle jejích slov zejména mladí lidé z Moravy, Polska, Slovenska a Maďarska.

„Důvodem, proč je u nás ubytování na kolejích stále oblíbenější, je ten, že výrazně ubývá západních turistů, a naopak přibývá turistů z Polska, Ruska a Slovenska. Zejména mladí Poláci a Slováci nemají peníze na to, aby si platili ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu, a tak raději vyhledávají levnější ubytovny,“ vysvětluje Okamura.


Hotel? Levnější je ten univerzitní A není divu. Zatímco jedna noc v dvoulůžkovém pokoji ve tříhvězdičkovém hotelu v centru města přijde na téměř tři tisíce korun, například jedna noc ve stejně vybaveném hotelu, který patří Českému vysokému učení technickému, stojí od 675 korun do 1 250.

„Největší zájem je o ubytování nejblíže centru města,“ popisuje vedoucí odboru vnějších vztahů ČVUT Andrea Vondráková.

České vysoké učení technické vlastní a provozuje kromě osmi kolejí i sedm hostelů a trojici tříhvězdičkových hotelů. „Kromě komerčního využití pro turisty tu nabízíme ubytování i externím učitelům, kteří jsou v Praze dlouhodobě,“ říká Vondráková. Na kolejích, které jsou na Strahově, v Podolí, Bubenči, v Dejvicích a na Novém Městě, zůstává podle jejích slov během prázdnin asi tisícovka studentů. „Celková kapacita na kolejích je asi osm tisíc lůžek, která jsou během školního roku plně obsazená,“ dodává Vondráková.

Stejně jako ČVUT využívají uvolněné pokoje studentů na kolejích i ostatní univerzity v metropoli.

„V letním čase využívá koleje jen asi 40 procent studentů. Volné prostory postupně opravujeme a pronajímáme. Letošní opravy budou stát asi 15 milionů korun,“ popisuje mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.


Vysokoškoláci si o prázdninách připlatí Studenti všech vysokých škol, kteří by tu chtěli přes léto bydlet, však budou muset sáhnout hlouběji do peněženky. „Koleje a menzy nabízejí prázdninové ubytování všem studentům vysokých škol za běžnou cenu ubytování navýšenou o deset procent,“ upozorňuje Hájek. V praxi to znamená, že zatímco během školního roku zaplatí lidé za lůžko dva tisíce korun, během prázdnin to bude o 200 korun víc.

Naopak výhodnější podmínky nabízí svým studentům Vysoká škola ekonomická. Ti, kteří zde zůstanou přes léto, zaplatí za jednu noc rovných 100 korun.

Ti, kteří studují jinde a chtěli by se tu ubytovat, mají také možnost. Zaplatí však o 30 korun víc než studenti VŠE. Pro turisty a účastníky různých letních škol a kurzů pak nabízí škola cenu za noc v jednolůžkovém pokoji od 300 korun.


***


* Kde vás ubytují Karlova Univerzita Provozuje v Praze: Celkem 13 kolejí Lokality: Praha 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10 Počet lůžek: Celkem 13 500 Cena pro turisty za noc: Od 150 korun Bližší informace: www.kam.cuni.cz Vysoká škola ekonomická Provozuje v Praze: Celkem 11 kolejí Lokality: Praha 3, 4, 7 Počet lůžek: Celkem 4 700 Cena pro turisty za noc: Od 240 korun Bližší informace: http://suz.vse.cz/cze/koleje/ České vysoké učení technické Provozuje v Praze: 8 kolejí, 7 hostelů a 3 hotely Lokality: Praha 1, 2, 4, 6 Počet lůžek: Celkem 8 038 Cena pro turisty za noc: Od 675 korun Bližší informace: www.studenthostel.cz Česká zemědělská univerzita Provozuje v Praze: Celkem 4 koleje Lokality: Praha 6 - Suchdol Počet lůžek: Celkem 157 Cena pro turisty za noc: Od 245 korun Bližší informace: www.kam.czu.cz Vysoká škola chemicko - techn. Provozuje v Praze: Celkem 2 koleje Lokality: Praha 4 - Kunratice Počet lůžek: Celkem 1 500 Cena pro turisty za noc: Od 250 korun Bližší informace: http://www.vscht-suz.cz/suz/cz Zdroj: Vysoké školy




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze