Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červenec 2008
Dětský uzel aktuálního dokumentu  Frintová ladí olympijskou formu

Tak trochu v ústraní, bez publicity a na dnešní dobu až příliš skromně se připravuje na svůj první olympijský start náchodská rodačka, triatletka – VENDULA FRINTOVÁ, závodnice Ekol Elite Triathlon Teamu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pouštěli na ni rotvajlera. Teď jede za Česko

Přijela na výlet v roce 2002, podívat se na Mystic Skate Cup. Ohromila ji atmosféra závodu, stejně jako podmínky, které skejťáci v Praze mají. Po dohodě s rodiči se přistěhovala, studuje na Univerzitě Karlově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak zaplatit vysoké školy? Zdanit absolventy

Existují studie, které ukazují, že český systém vzdělání financovaného pouze státem je sociálně nespravedlivý a necitlivý a že by školné tento handicap zmírnilo. Výrazně pozitivní hodnocení v tuzemských debatách dostává systém britský, kde školné zavedla labouristická vláda Tonyho Blaira. Šlo tehdy o jeden z prvních kroků labouristické ministryně školství baronky Blackstoneové po nástupu do funkce v květnu 1997.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeština láká. V létě se ji bude učit dvě stě cizinců

Svědčí o tom množství cizinců, kteří se každoročně hlásí na prázdninové kurzy češtiny pořádané Ústavem bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Na Letní školu slovanských studií se letos přihlásilo téměř dvě stě zájemců z pětatřiceti zemí světa," říká mluvčí školy Václav Hájek. Pro cizince je kromě studia českého jazyka připraven i doprovodný program.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Program na odhalování plagiátů diplomových prací

Karlova univerzita vážně uvažuje o tom, že se připojí k programu, který odhaluje plagiáty diplomových a závěrečných prací. Jak od nás víte, tento program úspěšně běží už na sedmnácti vysokých školách, kde dokázal odhalit celou řadu opsaných prací. Přistoupení nejslavnější české univerzity k programu by znamenalo mimo jiné i to, že by se mohla prozkoumat také kontroverzní práce bývalého předsedy vlády Stanislava Grosse.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Prahy se přijede učit česky na 200 cizinců

Do Prahy se na Letní školu slovanských studií přijede 25. července učit česky téměř 200 cizinců. Do 52. ročníku školy se přihlásili zájemci ze 35 zemí světa, kurzy potrvají do 22. srpna. Výuku českého jazyka doprovodí kulturní program, například koncerty a výlety. ČTK o tom informoval mluvčí školy Václav Hájek.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Stipendium pro cizince na vysokých školách se zvýší o 2000 korun

Ministerstvo školství zvýší od 1. října měsíční stipendia určená cizincům na veřejných vysokých školách o 2000 korun. Zahraniční studenti, kteří ještě nemají magisterský titul, tak budou dostávat měsíční 9000 korun, cizinci s magisterským titulem pak 9500. ČTK o tom dnes informoval tiskový odbor ministerstva. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu MMR: Evropské peníze pro vědce a školy nejpozději od listopadu

Čeští vědci a vysoké školy mají naději, že nejpozději od listopadu budou moci žádat o dotace ze strukturálních fondů. Konec října je nejpozdější datum, které Evropská komise (EK) určila pro schválení Operačního program Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Turisté šetří, bydlí na kolejích

Stejně jako ČVUT využívají uvolněné pokoje studentů na kolejích i ostatní univerzity v metropoli. „V letním čase využívá koleje jen asi 40 procent studentů. Volné prostory postupně opravujeme a pronajímáme. Letošní opravy budou stát asi 15 milionů korun,“ popisuje mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zlatý český orientační chromozom

Dana Brožková se stala mistryní světa v orientačním běhu! U Olomouce vyhrála královskou klasickou trať. „Večer při hymně jsem prožívala směs radosti a úlevy, že jsem to vybojovala,“ uvedla 27letá rodačka z Rovenska.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražské příměstské satelity

Martin OUŘEDNÍČEK, Přírodovědecká fakulta UK

Číslo jedna problém je doprava, enormní zátěž zejména automobilovou dopravou samozřejmě nepociťují ty satelitní městečka nebo ty obce, kde ta výstavba probíhá, ale především výpadovky do Prahy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Raději školné než čekání na zázrak

Vysokoškolští studenti a akademici si letos k moři či rybníku mohli přibalit i Bílou knihu (BK) reformy vysokoškolského vzdělání, zveřejněnou před prázdninami ministerstvem školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Evropské peníze pro vědce a školy nejpozději od listopadu

Čeští vědci a vysoké školy mají naději, že nejpozději od listopadu budou moci žádat o dotace ze strukturálních fondů. Konec října je nejpozdější datum, které Evropská komise (EK) určila pro schválení Operačního program Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Knihovna zůstává v Klementinu

Na uvolněné místo si už brousí zuby další z podnájemníků barokního areálu, Slovanská knihovna, která teď sídlí v nevyhovujících a stísněných prostorách v podkroví Klementina. Ta tu měla kvůli studentům nedaleké filozofické fakulty zůstat i po případném přemístění novodobých fondů knihovny na Letnou. Stěhování ale musí předcházet důkladná rekonstrukce uvolněných prostor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nevzali vás na školu? Odvolejte se

Jestli vám přišlo ze školy takzvané rozhodnutí o nepřijetí ke studiu, nezoufejte. Máte 30 dnů na to, abyste poslali děkanovi fakulty odvolání, ve kterém požádáte o přezkoumání přijímacího řízení. Na základě toho může děkan změnit své původní rozhodnutí a na fakultu vás přijmout. A také se mohou uvolnit místa, protože někdo z těch, kdo byli před vámi, se rozhodne pro jinou školu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Letní motivy v botanické zahradě

Botanická zahrada Univerzity Karlovy v Praze zve všechny příznivce umění do krásných exteriérů a skleníků zahrady a do 21. srpna i na výstavu s názvem Letní inspirace. Výstava představí fotografie z řeckých ostrovů od Ivany Frolíkové a keramické výrobky, který vyrobila Alena Balvínová. Ty budou vystavovat v horním skleníku botanické zahrady.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mars prozkoumají také Češi

Nyní mezinárodní tým vědců společně s českými odborníky připravuje pro Evropskou kosmickou agenturu další „nástroj“ k hledání života na Marsu. Jde o zařízení pro tzv. Ramanovu mikrospektroskopii. Aparaturu lze vměstnat do malého prostoru, což je výhodné, neboť na vesmírné sondě hraje roli každý centimetr.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Letní škola slovanských studií

Téměř dvě stovky cizinců se začnou dnes v Praze učit česky. Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v sobotu v Karolinu zahájí 52. ročník Letní školy slovanských studií. Kurzy českého jazyka potrvají zhruba měsíc.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cizinci se sjeli na letní kurzy češtiny

Bezmála dvěma stovkám cizinců začíná dnes v Praze vyučování češtiny. V Karolinu byl v sobotu zahájen již dvaapadesátý ročník Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Ústav bohemistických studií FF UK. Kromě české gramatiky a konverzace čekají studenty z 38 zemí celého světa také výlety za českými pamětihodnostmi, promítání českých filmů nebo semináře o české literatuře a historii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 42 písmen české abecedy

Jistě se všichni shodneme na tom, že náš jazyk je se svým skloňováním, časováním nebo shodou podmětu s přísudkem velmi těžký... A co potom výslovnost, čárky a háčky, stavba věty nebo vyjmenovaná slova?

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze začala Letní škola slovanských studií

Skoro dvě stovky cizinců z 38 zemí se dnes shromáždily v pražském Karolinu na zahájení Letní školy slovanských studií. V hlavním městě se zhruba měsíc budou učit česky, chodit na semináře o české kultuře a jezdit na výlety do historických míst ČR. Někteří už Prahu znají z minulých let a těší se na setkání s prázdninovými přáteli.   



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze