Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Institutu pro nevidomé hrozí zánik

Institutu pro nevidomé hrozí zánik

7.8.2008, autor: JOSEF HYMPL

PRAHA V roce 2006 obdržel pedagog Pavel Wiener od ministerstva školství vysoké vyznamenání za vynikající výsledky při výuce zrakově postižených. Nyní zvažuje, že medaili ministrovi vrátí. Institut rehabilitace zrakově postižených, jehož je Wiener ředitelem, totiž letos od ministerstva nedostal vůbec žádné peníze. Existenční problémy unikátního zařízení vrcholí, hrozí mu zánik.

„Působíme v Česku patnáct let a máme ohromné úspěchy se začleňováním zrakově postižených zpět do života. Používáme unikátní metodu výuky prostorové orientace pro dlouhodobě postižené i nově osleplé, školíme instruktory a pracovníky center pro zrakově hendikepované. Všechno je ale pryč. Nemáme vůbec peníze,“ řekl včera LN Wiener.

Ten pro institut navrhoval tzv. vícezdrojové financování. „Zatím jsme s tím nepochodili. Ministerstvo není zřizovatelem, od minulého roku se proto financování změnilo. O peníze se nyní musíme ucházet v rámci rozvojových programů. Vloni jsme takto obdrželi 4 miliony korun, letos ale ani desetník,“ sdělil ředitel Wiener.

O kritické situace instituce informoval i vedení ministerstva, to mu však odvětilo, že se tím zabývat nebude. „Již rozběhlý kurz instruktorů jsme museli dokončit z prostředků občanského sdružení, které provoz institutu podporovalo,“ doplnil.

Institut je poslední roky zastřešen Univerzitou Karlovou a úzce spolupracuje například s oční klinikou její 1. lékařské fakulty. Může proto pomáhat postiženým již od prvních vážných problémů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze