Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti pražských vysokých škol chtějí stále bydlet na kolejích

Studenti pražských vysokých škol chtějí stále bydlet na kolejích

O ubytování na kolejích pražských vysokých škol je stále zájem. Některé školy nemohou poptávce vyhovět a část studentů musejí odkázat na ubytování v soukromí. Koleje lákají studenty nejen cenou, ale také dalšími službami, které se prý školy snaží neustále zkvalitňovat, vyplynulo z ankety ČTK. "Zdaleka nemůžeme uspokojit všechny a místa uvolněná v průběhu roku se ihned znovu zaplní," tvrdí Jan Martin Rolenc z Vysoké školy ekonomické (VŠE). Podle něj je výhodou kolejí přetrvávající nižší cena, ale také možnost rychlého připojení k internetu a další levné služby, například prádelna a posilovna. VŠE kapacitu kolejí nezvyšuje, spíše se prý snaží o zvýšení kvality bydlení. Například letos se v některých objektech mění okna a inventář. Loni v září škola kolejné zdražovala v průměru o sedm procent, letos zvyšování cen nechystá. Podle aktuálního ceníku zaplatí studenti za jednu noc a lůžko podle typu pokoje od zhruba 50 korun do téměř 100 korun. Poslední tři roky je podle ředitele Správy účelových zařízení Zdeňka Zmrzlíka zhruba stejný zájem o ubytování na kolejích Českého vysokého technického (ČVUT). Podle něj ale převis poptávky už není tak výrazný jako před změnou dotační politiky vysokoškolského ubytování. Na kolejích ČVUT si prý přejí ubytovat své studenty i další veřejné a hlavně soukromé vysoké školy. Také Zmrzlík si myslí, že zájem je ovlivněn mimo jiné službami, které koleje nabízejí kromě ubytování. Škola koleje modernizuje částečně také z prostředků, které vydělá jejich prázdninovým provozem a dalšími aktivitami, například pronájmem sportovišť. Podle Zmrzlíka se však vylepšováním kolejí jejich kapacita mírně snižuje, například proto, že na kolejích vznikají další klubovny a centra zábavy. Také některé koleje ČVUT získávají letos nové vybavení, upravuje se například i jejich sociální zařízení. Výstavbu nových kolejí ale škola v nejbližší době neplánuje. Do konce kalendářního roku se ceny kolejného nezvýší, v příštím roce se prý zdraží o inflaci. Koleje Univerzity Karlovy (UK) jsou během akademického roku, tedy od října do června, obsazeny zhruba z 90 procent, uvedl mluvčí školy Václav Hájek. Podle něj například mezi roky 2006 a 2007 celoroční obsazenost vzrostla o více než pět procent. "Nově zavedený způsob rezervování přiděleného místa v koleji vedl k větší stabilitě využívání ubytovacích služeb zejména na počátku akademického roku," uvedl mluvčí. Také koleje UK se přes prázdniny modernizují, opravují se jejich sociální zařízení a obnovují ubytovací buňky a jejich vybavení. Celkově stojí letní opravy podle Hájka asi 15 milionů korun. 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze