Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Srpen 2008
Dětský uzel aktuálního dokumentu Strach a pokrytectví české vědy

České humanitní vědy se po roce 1989 velmi málo reformovaly. Vznik regionálních univerzit nevnesl do systému konkurenci, jen zvýšil poptávku po „létajících profesorech“. Čeští akademici se uzavírají do ghetta pomocí předem rozhodnutých konkurzů a floskulí jako „národní rámec excelence“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Institutu rehabilitace zrakově postižených chybí peníze

Není mi jasné třeba, kdo bude ty odborníky školit, když podle vlastních materiálů ministerstva školství pouze náš institut je oprávněn tyto lidi připravovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Centrum pro pomoc slepců končí

Osud unikátního výukového centra pro nevidomé se po čtrnácti letech existence zřejmě naplní. Institutu, který u nás začal učit slepé lidi orientovat se v prostoru a díky tomu i samostatně žít, totiž došly peníze. A zatím se zdá, že ho nezachrání ani mezinárodní věhlas.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Institutu pro nevidomé hrozí zánik

V roce 2006 obdržel pedagog Pavel Wiener od ministerstva školství vysoké vyznamenání za vynikající výsledky při výuce zrakově postižených. Nyní zvažuje, že medaili ministrovi vrátí. Institut rehabilitace zrakově postižených, jehož je Wiener ředitelem, totiž letos od ministerstva nedostal vůbec žádné peníze. Existenční problémy unikátního zařízení vrcholí, hrozí mu zánik.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdy bude víc zubařů?

Příští rok bude absolventů přece jen o něco víc než jiné roky. Poprvé totiž ze škol vyjdou zubní lékaři už po pěti letech studia. Dříve museli na univerzitě strávit šest let. Ministerstvo zdravotnictví chce krizi zažehnat pomocí úpravy zákona, která mladým zubařům umožní samostatně pracovat už po ukončení školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Musíme vyškolit více mladých zubařů, naléhá ministerstvo

Zubařů ubývá tak rychle, že se s tím už musí něco dělat, uznalo ministerstvo zdravotnictví. Chce proto, aby se co nejdříve sešla speciální komise, která se bude krizí zabývat. Ta sice začala pracovat už před dvěma lety, ale zubaři i tak stále mizí. Podle stomatologů je třeba co nejdříve zvýšit počet studentů zubařských oborů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Formuláře urychlí identifikaci obětí

Příprava tohoto elektronického řešení je součástí komplexnějšího projektu, jehož se kromě Kriminalistického ústavu účastní i odborníci z Ústřední vojenské nemocnice a Ústavu soudního lékařství při 1. lékařské fakultě. Cílem tohoto projektu je vytvořit a zavést metody a postupy odpovídající mezinárodním standardům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s profesorem Janem Sokolem

Vzdělání, všecky vědy, umění, literaturu, baráky, v kterých bydlíme. To všechno jsme vlastně dostali. To neznamená, že bychom to měli splácet někam předkům nebo tak, jak si mysleli naši dávní předkové, ale máme to předávat dál. My jsme vlastně správci toho, co jsme dostali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel Josef Reischig, autor snímků z mikrosvěta buněk

V neděli 10. srpna totiž zemřel vedoucí zdejšího Ústavu biologie, doc. RNDr. Josef Reischig, CSc. (na snímku). Vědce zná i širší veřejnost z mnoha výstav jeho fotografií z mikrosvěta buněk viditelného jen pod mikroskopem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti pražských vysokých škol chtějí stále bydlet na kolejích

O ubytování na kolejích pražských vysokých škol je stále zájem. Některé školy nemohou poptávce vyhovět a část studentů musejí odkázat na ubytování v soukromí. Koleje lákají studenty nejen cenou, ale také dalšími službami, které se prý školy snaží neustále zkvalitňovat, vyplynulo z ankety ČTK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Počet absolventů bez práce klesl za 6 let o více než dvě třetiny

Počet nezaměstnaných absolventů škol se za posledních šest let snížil o více než dvě třetiny. Během letošního června hledalo práci přibližně 15.000 absolventů škol, zatímco za stejný měsíc roku 2002 to bylo ještě přes 50.000.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na univerzitě může studovat každý

Nechcete se stát důchodcem, jehož jediným spojením se světem jsou seriály? ZKUSTE UNIVERZITU TŘETÍHO VĚKU. Získáte nové znalosti i přátele.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška dnes bude hovořit o svých plánech pro školní rok 2008/2009

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) dnes společně s dalšími zástupci vedení úřadu seznámí novináře se záměry, které hodlá uskutečnit v blížícím se školním roce. Na tiskové konferenci budou také zveřejněny údaje o předpokládaných počtech žáků v základních a středních školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška kvůli poklesu financí na vysokoškoláky žádá dvě mld navíc

Příspěvek státu na vzdělávání vysokoškoláků by v roce 2009 mohl oproti roku 2006 klesnout zhruba o desetinu. Před dvěma lety, kdy dostávaly vysoké školy na jednoho žáka nejvíc, činil příspěvek 72.941 korun, v roce 2009 by to mohlo být 66.700 korun. Ministr Ondřej Liška (SZ) by proto v příštím roce chtěl rozpočet navýšit o více než dvě miliardy. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pokles fyzické aktivity českých dětí

Teď je čas zdvihnout varovně prst, protože údajně, alespoň podle odborníků, českých odborníků na tělovýchovu, odborníků na fyzické aktivity, fyzické aktivity dětí v posledních letech ubývá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Interview s ministrem školství Ondřejem Liškou
Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška slibuje: Seženu peníze

České školství trpí nedostatkem peněz. Ministr Ondřej Liška tvrdí, že chybějící prostředky sežene, Potřebné dvě miliardy korun už přislíbil vysokým školám. Kolik peněz je zapotřebí pro ostatní školy, však neřekl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Záměry ministra školství Ondřeje Lišky pro školní rok 2008/2009


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze