Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda zváží odškodnění lidem, kteří po roce 1948 nemohli studovat

Vláda zváží odškodnění lidem, kteří po roce 1948 nemohli studovat

Praha 30. září (ČTK) - Lidé, kterým nástup komunismu nedovolil vystudovat vysokou školu, se možná v blízké době dočkají odškodnění. O částce, kterou by měli dostat, bude ve středu jednat kabinet. Podle návrhu šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody (KDU-ČSL) by nárok měli získat pouze ti, kterým nebylo umožněno studovat mezi lety 1948 až 1953, nebo 1956.     "Tehdy je čekal kriminál a pomocné technické prapory," řekl Svoboda ČTK s tím, že mladší ročníky nepřátel režimu měly situaci o něco snazší. Nemohly se sice například věnovat vysněnému oboru, absolvovat alespoň technické obory jim však režim umožňoval.     Návrh by se tak mohl podle Svobodova odhadu týkat desítek, možná stovek seniorů. Vyrovnání by mělo být jednorázové, o částce se bude vláda teprve radit. Za ostudnou by Svoboda považoval sumu kolem 10.000 korun, nepůjde ale o odškodnění ve výši třeba půl milionu korun, uvedl. Zatím není ani jasné, které z ministerstev by mělo pro sumu sáhnout do svého rozpočtu. Rozdělit by se podle Svobody měly resorty práce a sociálních věcí a školství.     Návrhem vláda reaguje na žádost Pražského akademického klubu 48, který sdružuje bývalé vysokoškoláky vyloučené ze studia z politických, rasových či náboženských důvodů.     Prakticky na všech československých vysokých školách po únorovém uchopení moci komunisty následovaly prověrky studentů a učitelů před takzvaným Akčním výborem Národní fronty a vylučování ze škol. Do roku 1949 muselo školy opustit přes 10.000 studentů a akademiků. Jen malá část z nich se dočkala rehabilitace v období pražského jara 1968, ostatní museli čekat další dvě desítky let.     

rem pba 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze