Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ve Křtinách budou dnes jednat rektoři o rozpočtu a reformě VŠ

Ve Křtinách budou dnes jednat rektoři o rozpočtu a reformě VŠ

Ve Křtinách na Blanensku dnes budou jednat rektoři vysokých škol. Na svém setkání budou diskutovat o rozpočtu vysokých škol na rok 2009, Bílé knize terciárního vzdělávání a také o budování velkých výzkumných center v Česku.     Podle rektorů stát nereaguje na zvyšování počtu vysokoškoláků. Nelíbí se jim, že by příspěvek státu na vzdělávání vysokoškoláků v roce 2009 mohl oproti roku 2006 klesnout zhruba o desetinu. Ministr Ondřej Liška (SZ) by sice v příštím roce chtěl rozpočet navýšit o více než dvě miliardy, premiér Mirek Topolánek (ODS) mu ale odmítá tolik přidat.     Někteří akademici kritizují také připravovanou reformu vysokého školství, jejíž podstatu shrnulo ministerstvo do takzvané Bílé knihy terciárního vzdělávání. Změnit by se podle ní mělo především řízení vysokých škol a jejich financování. Kritici se obávají, že to povede ke ztrátě akademických svobod a ohrozí primární výzkum.     Česká konference rektorů (ČKR) má 47 členů, dnešního jednání se jich podle tajemnice ČKR Jitky Fojtíkové zúčastní 35. Účast přislíbili rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl i rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala, uvedla Fojtíková. Ministr školství Ondřej Liška a jeho náměstek pro vědu a vysoké školství Vlastimil Růžička se kvůli zahraniční cestě z konference omluvili, zastoupí je ředitel odboru vysokých škol MŠMT Václav Vinš.     

ptd mol



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze