Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V pondělí zemřel revmatolog a bývalý ministr školství Milan Adam

V pondělí zemřel revmatolog a bývalý ministr školství Milan Adam

V pondělí zemřel ve věku 80 let revmatolog a odborník na biochemii pojivových tkání Milan Adam. Poslední rozloučení s bývalým pracovníkem Revmatologického ústavu 1.lékařské fakulty Univerzity Karlovy a někdejším ministrem školství ČR se bude konat 26. září v obřadní síní strašnického krematoria. ČTK to oznámila univerzita.     Adam se narodil v roce 1928 v Pardubicích. V roce 1952 promoval na Lékařské fakultě UK. Krátce pracoval v nemocnici ve Vrchlabí. Pak přešel do tehdejšího Výzkumného ústavu chorob revmatických, později Revmatologického ústavu, kde pracoval až do odchodu do důchodu.     Byl prvním porevolučním ministrem školství ČR, v čele úřadu působil přes půl roku. Založil Společnost pro výzkum a využití pojivových tkání, které mnoho let předsedal. Kromě práce revmatologa se věnoval výzkumu pojiva, zejména kolagenu. Publikoval o tom více než 280 prací, je spoluautorem řady monografií.     Jako první na světě popsal například vazbu solí zlata na kolagen při artritidě a vliv kolagenních peptidů na příznaky osteoartrózy. V roce 1979 získal Státní cenu, v roce 1984 medaili Jana Evangelisty Purkyně, v roce 2003 byl oceněn cenou UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě.     

pap rot




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze