Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy plýtvaly, kontrola zcela selhala

Vysoké školy plýtvaly, kontrola zcela selhala

Hradecký deník, 11.10.2008, autor: (kp)

Praha/ V době, kdy vysoké školy varují před krachem některých oborů kvůli nedostatku financí, přišel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s odhalením značného plýtvání.

V letech 2005 až 2007 dostaly na specifický výzkum přes dvě miliardy korun. Jak ale uvádí vedoucí kontrolní akce Zdeněk Brandt, nikdo vlastně není schopen říct, kde tyto prostředky skončily a zda byly účelně vynaloženy.

„Ministerstvo školství nevymezilo pro výzkumné záměry řešené od 1. ledna 2005 žádné priority ani rámce jejich věcného zaměření,“ konstatoval. Prezident NKÚ František Dohnal dodává: „Neupřesnění účelu a podmínek použití dotací si některé z vysokých škol vyložily jako téměř volné použití prostředků této podpory.“ Dočkalův úřad prověřil deset vysokých škol a zjistil, že ministerstvo vůbec nekontrolovalo nakládání s prostředky ze státního rozpočtu na specifický výzkum.

Výtky se týkají například Univerzity Karlovy, ČVUT, Západočeské univerzity v Plzni či Slezské univerzity v Opavě.

Zpráva o dvouletém řešení Národního programu výzkumu I, kterou ministerstvo poskytlo vládě, neobsahuje podle kontrolorů hodnocení dosažených výsledků a plnění výzkumných cílů. V příštích třech letech má přitom do tohoto programu odtéct dalších sedm miliard korun.

Ministr školství Ondřej Liška na zprávu reagoval slovy, že Dohnalovi lidé našli nedostatky v období, kdy ještě nestál v čele ministerstva. „Závěry kontrolní zprávy pečlivě zkoumáme, ale už nyní jsem udělal zásadní opatření, která mají zabránit podobnému plýtvání v následujících letech,“ konstatoval ministr.

Měl jimi na mysli přísná kritéria, podle nichž školy na peníze dosáhnou. Patří mezi ně například počet profesorů a docentů na dané škole či podíl podpory výzkumu a vývoje na pracovišti, které se o dotaci uchází, vůči celkové částce, kterou stát poskytuje.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze