Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ČVUT se poprvé dostala mezi pět set nejlepších univerzit

ČVUT se poprvé dostala mezi pět set nejlepších univerzit

Hospodářské noviny, 15.10.2008, rubrika: ČESKO, strana: 4, autor: Petra Benešová

Univerzita Karlova a České vysoké učení technické jsou jediné dvě české vysoké školy, které letos patří mezi pět set nejlepších univerzit světa.

V mezinárodním žebříčku THES britského deníku The Times, který hodnotil přes šest stovek škol z celého světa, skončila tradičně nejstarší česká univerzita mezi třemi sty nejlepšími, na 261. místě. Od loňského roku si tak polepšila o třicet míst. ČVUT je na 414. místě. »S hodnotiteli z The Times spolupracujeme od loňského roku. Proto nás velmi potěšilo, že jsme letos skončili na tak dobrém místě a v globální konkurenci se můžeme srovnávat s kvalitními univerzitami v Evropě i USA,« říká prorektor ČVUT Jaroslav Kuba.

Žebříček nejlepších univerzit již tradičně i letos vede americký prestižní Harvard, druhý je Yale, třetí potom britská Cambridge.

Mezi evropskými školami jsou na tom nejlépe britské univerzity, kterým vévodí Cambridge, Oxford a Imperial College London.


Zlepšení Karlovy Univerzity


V první stovce stejně jako v minulých letech dominují s počtem 42 především školy ze severoamerického kontinentu. Jen amerických je zde třicet pět.

Nezaostávají ani evropské školy, kterých je v první stovce třicet šest, téměř dvacet z nich je z Velké Británie.

Mezi stovkou nejlepších jsou také asijské školy, kterých je na špici žebříčku dvaadvacet, například japonská Univerzita v Tokiu se umístila na devatenáctém místě.

České školy se v mezinárodním žebříčku nikdy tak vysoko nedostaly. Univerzita Karlova byla předloni 248., loni 290. a letos 261. »Jsem velice potěšen, že naše škola je mezi třemi sty nejlepšími z více než sedmnácti tisíc škol na světě. Drtivá většina škol s obdobným umístěním jako Karlova univerzita má totiž nesrovnatelně lepší financování,« vysvětluje rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Před dvěma roky, stejně jako letos ČVUT, se do prvních pěti set nejlepších škol dostalo i brněnské Vysoké učení technické. Tehdy skončilo na 428. místě. Letos však obsadilo 512. příčku, za ním je Masarykova univerzita na 568. místě.

Univerzita Karlova se však ani mezi nejlepšími evropskými školami nedostala do první stovky, je až na 110. místě. Z bývalého východního bloku jsou před nejstarší českou univerzitou jen dvě ruské školy, petrohradská státní univerzita a moskevská univerzita. Slovenské vysoké školy se neobjevují ani v šesti stech nejlepších.


Dobrý výzkum a studenti


Britský žebříček THES patří k nejrespektovanějším celosvětovým hodnocením univerzit. Odborníci u škol posuzují jak kvalitu výuky a uplatnění absolventů na trhu, tak je také zajímá jejich výzkum na mezinárodní úrovni. Roli hraje počet vědeckých citací v prestižních publikacích, vědecké granty.

Hodnotitelé také oslovují osobnosti, které mají ve svém oboru a ve vzdělávání nějaké jméno, a žádají je, aby vytypovaly třicet vzdělávacích institucí, jež považují za excelentní. »Ptají se i firem, jaké zkušenosti mají s absolventy té školy. Právě v tom se chceme ještě zlepšit a v příštích letech mapovat profesní dráhu našich absolventů,« dodává prorektor ČVUT.


***


Pořadí nejlepších

univerzit na světě

Škola 2008 2007

Harvard, USA 1. 1.

Yale, USA 2. 2.

Cambridge, UK 3. 2.

Oxford, UK 4. 2.

California IT, USA 5. 7.

Imperial C.L., UK 6. 5.

UCL, UK 7. 9.

U. Chicago, USA 8. 7.

MIT, USA 9. 10.

Columbia, USA 10. 11.

U. Karlova, Česko 261. 290.

ČVUT, Česko 414.

VUT, MU, Česko 500+

ZDROJ: WWW.TOPUNIVERSITIES.COM





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze