Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jednání vlády

Jednání vlády

ČT 1, 15.10.2008, 12:00, pořad: Zprávy


Jiří PETROVIČ, moderátor

--------------------

Jedním z bodů, kterými se dnes zabývá česká vláda, je návrh ministra vnitra Ivana Langera na finanční pomoc Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Jednání kabinetu sleduje Alice Schinabeková. Alice, o jak velkou částku jde?


Alice SCHINABEKOVÁ, redaktorka ČT, Úřad vlády

--------------------

Dobrý den, já mohu začít aktuální informací, protože jsem před malou chvílí dostala zprávu od ministra školství Ondřeje Lišky, že vláda skutečně pomoc filosofické fakultě schválila, a to v následující výši, filosofická fakulta by měla v příštích pěti letech dostávat od státu příspěvek deset milionů korun ročně. Vláda se tímto bodem měla původně zabývat už na své minulé schůzi, my jsme ráno mluvili s ministrem školství Ondřejem Liškou, poslechněte si jeho slova.


Ondřej LIŠKA, ministr školství /SZ/

--------------------

My jsme přerušili minule tento bod proto, protože se jednalo o nesystémovou podporu těchto oborů, přičemž se ale shodujeme, že je ze strategických a bezpečnostních důvodů vhodné, aby vláda nějaký podpůrný program pro ně vytvořila.


Alice SCHINABEKOVÁ, redaktorka ČT, Úřad vlády

--------------------

Já ještě doplním, že je to vhodné podle ministra vnitra Ivana Langera zejména z těch důvodů, že v České republice by chyběli potom specializovaní odborníci, například soudní, soudní překladatelé. Jedná se totiž o obory, které vyučují například hebrejštinu, čínštinu a některé další orientální jazyky, no, a protože filosofická fakulta je závislá na státním příspěvku na každého žáka a tyto obory studuje jen velmi malý počet lidí, nedaří se jí sehnat nebo nedařilo se jí sehnat finanční prostředky na zajištění dostatku kvalifikovaných učitelů.


Jiří PETROVIČ, moderátor

--------------------

Jaká další témata má vláda na stole:


Alice SCHINABEKOVÁ, redaktorka ČT, Úřad vlády

--------------------

Tak podle informací, které mám v současné době k dispozici, vláda už projednala informaci o stavu životního prostředí za rok 2007, jejichž výsledky nejsou příliš lichotivé. Vyplynulo z ní mimo jiné to, že více než polovina lidí v České republice dýchá vzduch, kde jsou překročené limity rakovinotvorných látek. Vláda se také zabývá návrhem opozičního poslance ČSSD Stanislava Křečka, který chce změnit pravidla pro výměnu nájemních bytů, chce, aby už napříště nebyl k výměně bytu nutný souhlas majitele bytu. Když už mluvím o ČSSD, tak mám ještě jednu informaci, která se vlády týká, byť ne přímo jejího dnešního jednání. ČSSD předala předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi právě v době, kdy sedí česká vláda, návrh na vyslovení nedůvěry vlády, Miloslav Vlček by měl v nejbližších dnech rozhodnout, kdy bude Poslanecká sněmovna o nedůvěře vládě hlasovat. My už víme, že Jiří Paroubek, předseda ČSSD, má zájem o to, aby se tak stalo v příštím týdnu, tedy mezi prvním a druhým kolem senátních voleb po skončení krajských voleb, hovoří se v kuloárech Lidového domu o tom, že by to mohlo být ve středu dvaadvacátého ..., dvaadvacátého října, omlouvám se.


Jiří PETROVIČ, moderátor

--------------------

Ze sídla vlády Alice Schinabeková, díky.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze