Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Peníze na výuku orientálních oborů od ministerstva vnitra

Peníze na výuku orientálních oborů od ministerstva vnitra

ČT 1, 15.10.2008 | 19:00 | pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

--------------------

Padesát tři milionů korun navíc posílá vláda Karlově univerzitě, mimořádná peněžní transfuze má zachránit několik orientálních oborů, kterým hrozí zrušení. Ministři se shodli, že případný budoucí nedostatek odborníků na Blízký i Dálný východ se dá přeložit taky jako případné budoucí bezpečnostní riziko.


Luboš ROSÍ, redaktor

--------------------

Zaplaťte, jinak nevytížené obory zrušíme. Jasný signál z Karlovy univerzity vládě. Zaplatíme, jinak nám mohou v budoucnu chybět nejen diplomati, ale třeba i tajní agent, odpovídá kabinet. Problém je hlavně s jazyky, které v Česku studuje jen pár lidí.


Michal STEHLÍK, děkan Filozofické fakulty UK

--------------------

Pokud jdou peníze na jednoho studenta a jdou naprosto minimální, tak těch pět šest studentů v ročníku nezaplatí ty tři čtyři profesory, to znamená, tam je ten nepoměr veliký a my jsme vlastně nuceni v rámci financování jet na jistou masovost výuky, což u těchto oborů prakticky není možné, nenaučíte se arabsky, persky v padesáti stohlavém davu.


Luboš ROSÍ, redaktor

--------------------

Hebrejština, čínština, afrikanistika, synologie, slavistická či balkánská studia, obory často s tradicí od dob Masaryka, v nichž čeští absolventi představovali dříve světovou špičku. Proti jejich rušení se před dnešní schůzí vlády překvapivě postavilo ministerstvo vnitra.


Bohumil ŠRAJER, mluvčí, Úřad pro zahraniční styky a informace

--------------------

Zcela jistě to není specifikum České republiky, konec konců jedenácté září ve Spojených státech ukázalo, že západní demokratické státy posilují právě tyto své schopnosti.


Luboš ROSÍ, redaktor

--------------------

Mimořádných pět milionů korun letos a přes devět a půl milionu každoročně až do roku 2013. To je nakonec verdikt vlády. Původně přitom hrozil rozkol, ministerstvo školství univerzitě ze svého platit nechtělo.


Ondřej LIŠKA, ministr školství /SZ/

--------------------

My jsem přerušili minule tento bod proto, protože se jednalo o nesystémovou podporu těchto oborů. Přitom se ale shodujeme, že je ze strategických a bezpečnostních důvodů vhodné, aby vláda nějaký podpůrný program pro ně vytvořila.


Luboš ROSÍ, redaktor

--------------------

Peníze na jazyky celkem třiapadesát milionů na šest let tak pošle ministerstvo vnitra. Luboš Rosí, Česká televize.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze