Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Merkelová se chystá do Prahy

Merkelová se chystá do Prahy

Hospodářské noviny, 10.10.2008, autor: (čtk)

Německá kancléřka Angela Merkelová se chystá na oficiální návštěvu České republiky. Velmi pravděpodobně do Prahy přijede 20. října. Plyne to z programu jednání české vlády, kam příští týden informaci o její návštěvě přinese ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Německé velvyslanectví v Praze zatím ale nechtělo cestu Merkelové do Česka potvrdit.

»Obvykle o takových návštěvách informujeme přibližně týden dopředu,« říká mluvčí velvyslanectví Sebastian Gerhardt.

Podle informací ČTK by se Merkelová při své návštěvě Česka měla setkat i s prezidentem Václavem Klausem, v plánu je i přednáška na Karlově univerzitě.

Český premiér Mirek Topolánek, který je nyní na návštěvě v Turecku, před novináři připustil, že s Merkelovou by měl 20. října v Praze jednat mimo jiné o turecké snaze stát se členem Evropské unie.

Česká republika, která bude po prvních šest měsíců příštího roku předsedající zemí Evropské unie, vystupuje jako zastánce plnoprávného tureckého členství v unii, jiné evropské země jsou ale proti.

Je pravděpodobné, že Merkelová bude s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem diskutovat právě o českém předsednictví EU. Hlavním tématem je především způsob, jak dosáhnout irského souhlasu s textem reformní lisabonské smlouvy. V souvislosti s postupujícími ekonomickými problémy v Evropě však zřejmě přijde řeč i na hospodářské vztahy mezi oběma zeměmi.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze