Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak si ceníme vysokoškolského titulu?

Jak si ceníme vysokoškolského titulu?


Na vysokých školách začal nový akademický rok. Během něj bude na Univerzitě Karlově studovat přes 50 tisíc studentů, což je o celou třetinu více než před osmi lety. Proč zmiňuji tato čísla? Často totiž dostávám otázku, zda tento fakt nemá vliv na kvalitu výuky a zda vysokoškolské vzdělání neztrácí jistý punc výjimečnosti.



Vzhledem k neustále se zvyšujícímu počtu studentů je logické, že se v budoucnu vysokoškolský titul stane v jistém smyslu ,,méně exkluzivním". Tento trend je ovšem v západním světě běžný a pomalu se stává běžným také u nás.




Pozitivní vliv vzdělanosti populace na ekonomický a společenský rozvoj byl opakovaně prokázán a v tomto ohledu je tato skutečnost přínosná. Otázka by tedy měla znít jinak: Co bude činit vysokoškolský titul výjimečným? Přidanou hodnotou a rozlišovacím znaménkem - především pro zaměstnavatele - se do budoucna stane zejména univerzita, která tento titul udělila a která je garantem náročnosti a kvality.




V celosvětovém měřítku je nejuznávanějším ukazatelem kvality univerzit takzvaný šanghajský žebříček, který z více než 17 tisíc vysokých škol z celého světa sleduje ty, jež jsou vědecky produktivní. V nedávno zveřejněné poslední aktualizaci tohoto žebříčku se Univerzita Karlova umístila na 252. místě.




Nejen že ji to řadí mezi 1,5 procenta nejlepších světových univerzit a také do nejlepší evropské stovky, ale pozoruhodné je i nemalé zlepšení oproti loňskému roku, kdy skončila na 297. místě. Z univerzit v postkomunistických zemích je třetí, v Česku navíc jediná v první pětistovce.




O to více tristní a smutná je skutečnost, že v porovnání s univerzitami, které se umístily na podobných příčkách, je Univerzita Karlova hrubě podfinancována. Například kanadská University of Manitoba, která se v žebříčku nachází o dvě místa níže, má na jednoho studenta po přepočtu na srovnatelné ukazatele o 60 procent prostředků více než Univerzita Karlova. O to příjemněji překvapující je úspěch UK dosažený v náročném mezinárodním srovnání. Podle odborných studií má naše zeměkoule intelektuální kapacitu maximálně na 200 až 250 elitních univerzit. K tomuto prestižnímu klubu má z našich vysokých škol zatím blízko jen Univerzita Karlova.




Přesto je na místě otázka, zda naše společnost českou univerzitu v takovémto prestižním klubu vůbec chce. A návrh státního rozpočtu na příští rok opět dává smutnou, zápornou odpověď. Bohužel.




Autor je rektorem Univerzity Karlovy




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze