Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       NKÚ: Vysoké školy používají peníze na výzkum problematicky

NKÚ: Vysoké školy používají peníze na výzkum problematicky

Praha 9. října (ČTK), autor: pap pba

Hospodaření s prostředky na specifický výzkum na vysokých školách je problematické, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj ministerstvo školství neupřesnilo účel a podmínky pro jejich použití. Některé vysoké školy si to vyložily jako téměř volné využití této podpory, tvrdí úřad. Ministerstvo se nebude ke zprávě vyjadřovat, dokud ji podrobně neprostuduje, řekl ČTK Ondřej Gabriel z tiskového odboru.      

Úřad mimo jiné kontroloval ministerstvo v poskytování financí na takzvaný specifický výzkum a následné hospodaření škol s nimi v letech 2005 až 2007. Zaměřil se také na prostředky poskytované v programech ve vlastní působnosti ministerstva a v Národním programu výzkumu.      

Specifický výzkum je část výzkumu na vysokých školách, která je bezprostředně spojena se vzděláváním a podílejí se na ní studenti. NKÚ prověřil deset vybraných vysokých škol, kterým ministerstvo poskytlo v kontrolovaném období institucionální podporu specifického výzkumu v celkové výši přibližně 2,2 miliardy korun.      

Rozhodnutí ministerstva o poskytnutí podpory podle NKÚ neobsahuje konkrétní a jednoznačnou formulaci účelu. Některé vysoké školy využívaly prostředky i na hrazení nákladů, které s výzkumem nesouvisejí, například na úklid sněhu a úpravu zeleně, uvedl úřad. Protože ministerstvo nestanovilo podmínky a kritéria pro hodnocení cílů specifického výzkumu, nelze hodnocení hospodárnosti ve většině případů provést, dodávají kontroloři.      

NKÚ také uvedlo, že ministerstvo nevymezilo žádné priority pro výzkumné záměry řešené od roku 2005. "Přestože se jedná o vysoký objem prostředků, neexistuje vyhodnocení, jaký je očekávaný celkový přínos těchto podporovaných výzkumných záměrů," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.      

Ministerstvo hodnotí pouze výsledky jednotlivých záměrů, uvedl úřad. Vyhodnotit cíle podpory jako celek sice nemusí, podle Dohnala je ale takové souhrnné vyhodnocení, zda se peníze vynaložily účelně, žádoucí.      

Ministerstvo prý nepředložilo ani žádný dokument k hodnocení dosahování cílů dlouhodobě řešených programů mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji. Nezpracovalo ani žádný odhad efektivnosti Národního programu výzkumu, dodal NKÚ.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze