Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Liška podepsal dokument, který napomůže mobilitě studentů

Liška podepsal dokument, který napomůže mobilitě studentů

Praha 9. října (ČTK), autor: pap hš

Čeští studenti, kteří chtějí ve studiu pokračovat v Rakousku, budou mít snazší cestu na univerzity sousední země. Ministr školství Ondřej Liška (SZ) a rakouský ministr pro vědu Johannes Hahn dnes v Praze podepsali prohlášení o doporučeném postupu pro vzájemné uznávání akademických kvalifikací v oblasti vysokého školství. ČTK o tom informovalo ministerstvo školství.      

Dokument navazuje na podobné smlouvy s ostatními zeměmi, které ČR obklopují, uvedl Jindřich Fryč z ministerstva. Usnadní situaci i lidem, kteří se v sousední zemi rozhodnou hledat práci. Bez dalších potvrzení by tak rakouské školy a rakouští zaměstnavatelé nyní měli uznávat vzdělávání dosažené na českých univerzitách.     

Na rozdíl například od smlouvy s Německem, která uznává i srovnatelnost maturitní zkoušky, se dohoda podle Fryče vztahuje výhradně k vysokému školství. "Nyní se však vedou další jednání, které se týkají středního školství," dodal Fryč.      

Dokument byl podepsán v rámci oslav 15. výročí společného programu Aktion. Je zaměřen na podporu výzkumných projektů vysokých škol a vědeckých ústavů, akademické mobility poskytováním stipendií a pořádání letních škol a podobných akcí.      

Každoročně se do aktivit programu zapojí více než 200 akademických pracovníků a kolem sedmi stovek studentů obou zemí. Například v minulém roce se uskutečnily skoro čtyři desítky společných projektů.     

Od počátku programu se finanční podpory dočkalo více než 10.000 studentů a přes 3000 akademických pracovníků ze 160 fakult vysokých škol v obou zemích.     



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze