Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říjen 2008
Dětský uzel aktuálního dokumentu Skoro dvě a půl miliardy eur dostane v příštích pěti letech česká věda

Skoro dvě a půl miliardy eur dostane v příštích pěti letech česká věda z evropských fondů. Kvůli výhradám Unie se podpis programu Výzkum a vývoj pro inovace skoro rok odkládal. Dnes ho ministr školství Ondřej Liška v Bruselu podepsal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České vysoké školy bodují v žebříčku světových univerzit

České vysoké školy bodují v žebříčku světových univerzit. V tom letošním, sestaveném britskými Timesy se umístily hned dvě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČR podepíše poslední program pro peníze z EU, se zpožděním

Ministr školství Ondřej Liška dnes v Bruselu se členkou Evropské komise pro regionální politiku Danutou Hübnerovou podepíše poslední český operační program pro čerpání miliard z fondů EU, které byly pro Českou republiku vyčleněny pro roky 2007 až 2013.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČR se zpožděním podepsala poslední program pro miliardy z EU

Česko dnes podepsalo poslední z více než dvou desítek operačních programů, jejichž prostřednictvím mají do ČR proudit v příštích letech miliardy korun. Ač jde o program čerpání z unijního rozpočtu pro roky 2007 až 2013, podepsán byl až nyní, tedy se značným zpožděním proti původním plánům. První peníze z něj česká věda a školy získají zřejmě až v příštím roce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Median: Podle většiny Čechů je pro děti nejdůležitější vzdělání

Téměř tři čtvrtiny Čechů si myslí, že pro děti je nejdůležitější získat dobré vzdělání. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median, který má ČTK k dispozici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kampus lékařské fakulty v Plzni chce škola postavit do roku 2016

Do roku 2016 chce Lékařská fakulta Univerzity Karlovy postavit v Plzni zcela nový univerzitní kampus na pozemku proti Fakultní nemocnici na Lochotíně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu CVVM: Podle většiny Čechů má mít každý v ČR možnost vzdělání

Téměř dvě třetiny Čechů si myslí, že každý člověk má v ČR mít možnost dosáhnout vzdělání, které odpovídá jeho schopnostem. Opačný názor zastává třetina dotazovaných.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařská fakulta chystá nový areál

Do roku 2016 by měla v Plzni - nedaleko fakultní nemocnice na Lochotíně - vyrůst nová budova Lékařské fakulty UK. V novém kampusu by studenti našli moderní výukové prostory, zároveň by se ovšem stal i centrem vědeckého výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čapek: autor, filozof i člověk

Život a dobu spisovatele Karla Čapka připomíná stejnojmenná výstava, kterou společně připravily Západočeské muzeum v Plzni a Památník Karla Čapka ve Staré Huti. Vzpomínají tak na výjimečnou osobnost české literatury a dramatu, od jejíž smrti uplyne na konci roku sedmdesát let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České království za Lucemburků

Rozmach zemí Koruny české za vlády Lucemburků je tématem dnešní přednášky profesorky Lenky Bobkové z Ústavu českých dějin FF UK. Akce z cyklu Akademická Praha se koná od 17 hodin v Akademii věd na Národní třídě v Praze a je určena široké veřejnosti. Vstup volný do naplnění kapacity sálu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak si ceníme vysokoškolského titulu?

Přinášíme vám článek rektora Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc., který se zamýšlí nad současným postavením vzdělání na stupnici hodnot dnešní společnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu NKÚ: Vysoké školy používají peníze na výzkum problematicky

Hospodaření s prostředky na specifický výzkum na vysokých školách je problematické, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj ministerstvo školství neupřesnilo účel a podmínky pro jejich použití. Některé vysoké školy si to vyložily jako téměř volné využití této podpory, tvrdí úřad. Ministerstvo se nebude ke zprávě vyjadřovat, dokud ji podrobně neprostuduje, řekl ČTK Ondřej Gabriel z tiskového odboru.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška podepsal dokument, který napomůže mobilitě studentů

Čeští studenti, kteří chtějí ve studiu pokračovat v Rakousku, budou mít snazší cestu na univerzity sousední země. Ministr školství Ondřej Liška (SZ) a rakouský ministr pro vědu Johannes Hahn dnes v Praze podepsali prohlášení o doporučeném postupu pro vzájemné uznávání akademických kvalifikací v oblasti vysokého školství. ČTK o tom informovalo ministerstvo školství.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu České a rakouské univerzity si dnes připomněly patnáct let úspěšného programu vědecké spolupráce

Už svým založením patří vědci a badatelé očividně k lidem, kteří jsou svou věcí zaujatí natolik, že se jen výjimečně dokáží postarat o to, aby jejich práci ocenila dostatečně také veřejnost. Ani na oslavách patnáctého výročí programu, který podporuje spolupráci ve vědě a výzkumu mezi českými a rakouskými vysokými školami a univerzitami, nebyla v pražském Karolinu žádná média a kdyby mně pořadatelé nebyli čistě náhodou požádali, abych jejich program, k němuž patřila i pódiová diskuse, moderovala, chyběla bych tam i já

Dětský uzel aktuálního dokumentu Merkelová se chystá do Prahy

Německá kancléřka Angela Merkelová se chystá na oficiální návštěvu České republiky. Velmi pravděpodobně do Prahy přijede 20. října. Plyne to z programu jednání české vlády, kam příští týden informaci o její návštěvě přinese ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Německé velvyslanectví v Praze zatím ale nechtělo cestu Merkelové do Česka potvrdit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z peněz na vědu si školy platí úklid a opravy

Na vysokých školách už je to několik let zaběhnutá praxe: peníze, které školy dostávají od státu na výzkum, nepoužívají pouze jen na bádání, ale například na úklid budov či daňové poradenství. Zneužívání peněz určených na vědu potvrzují kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ve své poslední zprávě. Sledovali používání financí na výzkum v letech 2005 až 2007 na deseti vysokých školách. Mezi nimi byla například Karlova Univerzita, ČVUT, nebo Univerzita Pardubice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova mezi špičkou škol

PRAHA Univerzita Karlova i letos uspěla ve dvou celosvětových hodnoceních univerzit, v žebříčku THES a v Šanghajském žebříčku. V obou si dokonce proti předchozímu roku polepšila a z více než 17 tisíc vysokých škol na světě se umístila do třístého místa. V žebříčku THES byla na 261. místě (loni 290. místo) a v Šanghajském žebříčku dokonce na 252. místě (loni 297. místo).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucí lékaři prošli imatrikulací

Stovky nových studentů Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové byly v sobotu dopoledne slavnostně zapsány ke studiu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cena za objasnění asymetrie ve vesmíru

Na dotaz, zda mohou mít výzkumy oceněných fyziků v dohledné době nějaké praktické využití, říká Jiří Hořejší, že asi ne. „Myslím, že je poctivé říci, že toto je čistý základní výzkum. Samozřejmě spontánní narušení symetrie má praktickou aplikaci, protože supravodiče mají praktické využití. Ale jde spíše o teoretický popis toho jevu, o takový nadstandard,“ vysvětluje přední český teoretický fyzik. Tato práce však samozřejmě smysl má právě tím, že posouvá hranice lidského poznání kupředu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy plýtvaly, kontrola zcela selhala

V době, kdy vysoké školy varují před krachem některých oborů kvůli nedostatku financí, přišel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s odhalením značného plýtvání. V letech 2005 až 2007 dostaly na specifický výzkum přes dvě miliardy korun. Jak ale uvádí vedoucí kontrolní akce Zdeněk Brandt, nikdo vlastně není schopen říct, kde tyto prostředky skončily a zda byly účelně vynaloženy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Kladně vznikne VŠ pro stomatology

V Kladně vznikne Vysoká škola zubního lékařství, podle hrubých odhadů šéfa Stomatologické komory by to mohlo být již v roce 2010.

Vysoká škola bude vybudována v areálu bývalých kasáren Lidice. Mělo by zde být k dispozici výukové centrum zahrnující fantomové laboratoře, křesla, učebny a přednáškové místnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České univerzity uspěly ve světovém srovnání

České univerzity uspěly ve srovnání osmi tisíc podobných škol ve světě. Hned dvě se umístily v žebříčku, který sestavují britské Timesy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČVUT se poprvé dostala mezi pět set nejlepších univerzit

Univerzita Karlova a České vysoké učení technické jsou jediné dvě české vysoké školy, které letos patří mezi pět set nejlepších univerzit světa.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Merkelová na skok do Prahy

Německá kancléřka Angela Merkelová přijede příští pondělí na několikahodinovou návštěvu Prahy. Jak Právu sdělilo velvyslanectví SRN v Praze, kancléřka bude jednat s premiérem Mirkem Topolánkem mj. o přibližování Turecka EU, a vystoupí s přednáškou na aktuální téma na Karlově univerzitě. Kancléřku přijme i prezident Klaus.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jednání vlády

Jedním z bodů, kterými se dnes zabývá česká vláda, je návrh ministra vnitra Ivana Langera na finanční pomoc Filosofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Peníze na výuku orientálních oborů od ministerstva vnitra

Padesát tři milionů korun navíc posílá vláda Karlově univerzitě, mimořádná peněžní transfuze má zachránit několik orientálních oborů, kterým hrozí zrušení. Ministři se shodli, že případný budoucí nedostatek odborníků na Blízký i Dálný východ se dá přeložit taky jako případné budoucí bezpečnostní riziko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Malé studijní obory jsou na českých vysokých školách v ohrožení

Tak, z těch, co jste jmenoval, já bych konstatoval, že třeba afrikanistika, perština jsou, to jsou obory, u kterých třeba akreditace vysloveně skončila a musíme připravovat novou, takže zejména obory, které se týkají Blízkého východu, ale zároveň, což je možná překvapivé vzhledem k dlouholeté tradici, je to i otázka slavistiky a slavistických oborů, oborů týkajících se balkánských studií, východoevropských studií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda dá Filozofické fakultě UK 53 miliónů

Vláda má zájem udržet malé studijní obory umožňující univerzitní výuku hebrejštiny, čínštiny a dalších orientálních jazyků.

Jak už Právo informovalo, tyto absolventy využívají i české tajné služby. Kabinet včera schválil návrh ministerstev vnitra a školství přispět na ohrožené obory Filozofické fakultě UK do roku 2013 celkem 53 milióny korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Malé obory dostanou miliony korun

Malé obory na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dostanou osm milionů korun. Dnes to oznámil místo předseda vlády Jiří Čunek. „Některé části našeho školství zažívají útlum, přitom jsou to obory, které potřebuje náš obchod a náš průmysl,“ odůvodňoval šéf lidovců Čunek rozhodnutí vlády.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda podpoří malé obory FF UK osmi miliony korun

Vláda má zájem udržet malé studijní obory umožňující výuku hebrejštiny, čínštiny a dalších orientálních jazyků. Dnes proto schválila návrh ministerstev vnitra a školství přispět na jednotlivé ohrožené obory Filozofické fakultě Karlovy univerzity osmi miliony korun. Po dnešním zasedání kabinetu to novinářům řekl vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mluvčí: Vláda podpoří malé obory FF UK 53 miliony korun

Vláda má zájem udržet malé studijní obory umožňující výuku hebrejštiny, čínštiny a dalších orientálních jazyků. Dnes proto schválila návrh ministerstev vnitra a školství přispět na ohrožené obory Filozofické fakultě Karlovy univerzity celkem částkou 53 milionů korun. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí vlády Jana Bartošová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 1. Lékařská fakulta UK otevřela část rekonstruované budovy 

Prostory pro výuku studentů Ústavu lékařské biochemie a Stomatologické kliniky 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) jsou součástí zrekonstruované části budovy děkanátu 1. LF Univerzity Karlovy, která dnes byla otevřena. Tím byla dokončena první etapa oprav objektu, náklady na jeho rekonstrukci zatím dosáhly 167 milionů korun. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda posílá Univerzitě Karlově navíc 53 milionů korun

Padesát tři milionů korun navíc posílá vláda Univerzitě Karlově. Mimořádná peněžní pomoc má zachránit několik orientálních oborů, kterým hrozí zrušení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda podpoří malé obory na FF UK

Vláda má zájem udržet malé studijní obory umožňující výuku hebrejštiny, čínštiny a dalších orientálních jazyků. Kabinet proto schválil návrh ministerstev vnitra a školství přispět na jednotlivé ohrožené obory Filozofické fakultě Karlovy univerzity osmi miliony korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zmizelý prostor a čas

Originální mapy Československa dokumentující rozšiřování a zmenšování státních hranic, dobové fotografie a další dokumenty představuje výstava, kterou pořádá Geografická sekce Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Originální mapy Československa dokumentující rozšiřování a zmenšování státních hranic, dobové fotografie a další dokumenty představuje výstava, kterou pořádá Geografická sekce Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

Do Prahy se sjeli zástupci čtyř desítek univerzit z celé Evropy. Karlova univerzita od čtvrtka do soboty hostí Generální shromáždění evropské univerzitní sítě UNICA. Zasedání se účastní především rektoři a prorektoři členských univerzit. Naším dalším hostem je mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žebříčky Times: Česko poskočilo

Britské The Times zveřejnily v minulých dnech svůj každoroční žebříček nejlepších univerzit na světě. V letošním roce bylo hodnoceno na osm tisíc univerzit. Na prvním místě místě se stejně jako loni umístila Harvard University, další v pořadí jsou Yale, Cambridge, Oxford.

Univerzita Karlova je ve třetí stovce, přesně na 261. místě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu minulý týden

V žebříčku pěti set nejlepších světových škol postoupila Karlova univerzita z 290. na 261. místo; prvních deset příček zabraly tradičně americké a anglické univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražské bariéry

Tak třeba na Pedagogické fakultě UK v Praze studují ve všech ročnících studenti se zdravotním postižením. Škola sídlí nedaleko stanice metra Národní třída, o něco dále jsou stanice Můstek a Karlovo náměstí - všechny tři „bariérové“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu příštích 7 dní

Přednáška německé kancléřky v Praze V pondělí 20. 10. bude německá kancléřka Angela Merkelová přednášet ve velké aule Karolina Univerzity Karlovy členům české vlády o evropské integraci. Merkelová přijela Čechy přesvědčovat, aby přijali Lisabonskou smlouvu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Německá kancléřka v Praze

Česká republika uměle nezdržuje přijetí Lisabonské smlouvy. Tak dnes premiér Mirek Topolánek ujistil německou kancléřku Angelu Merkelovou, která s ním jednala v Praze. Podle Mirka Topolánka dokonce existuje šance, že smlouvu v Česku parlament ratifikuje do konce roku. Angela Merkelová se taky sešla s prezidentem Václavem Klausem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Překladatel Grasse, Kafky a Canettiho

Letošním nositelem Státní ceny za překladatelské dílo se stal germanista Jiří Stromšík (1939). Porota jej ocenila za „dosavadní činnost v oblasti překladů literárních děl“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kancléřka Merkelová přijela jednat do Prahy

Dobré poledne. Angela Merkelová přijela do Prahy jednat především o budoucí společné politice v rámci Evropské unie a přijela v okamžik, který je pro obě strany poměrně vyhrocený.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Návštěva Angely Merkelové v Praze

Odstraňování posledních nerovností na české cestě k evropskému předsednictví připomínala návštěva Angely Merkelové. Česko má v čele Unie stanout už na začátku příštího roku a právě český pohled na evropskou budoucnost zajímal německou kancléřku nejvíc. Angela Merkelová si do Prahy přijela také pro ujištění, že česká vláda udělá por přijetí Lisabonské smlouvy vše, co je v jejích silách, a to přesto, že na dokument, který nahradil neúspěšnou evropskou ústavní smlouvu mají Praha a Berlín velmi odlišný názor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Návštěva Angely Merkelové

Velmi silná bezpečnostní opatření. Stíhačky gripen jako letecký doprovod. Tak přivítalo Česko německou spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou. Podle časopisu Forbes nejmocnější žena světa se setkala s premiérem Topolánkem i prezidentem Klausem. V Praze jednala Angela Merkelová i o předsednictví České republiky Evropské unii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Angela Merkelová navštívila Prahu

Německá kancléřka Merkelová přijela do Prahy navštívit předsedu vlády Topolánka a prezidenta Klause a převzít v Karolinu Zlatou pamětní medaili za svůj příspěvek k rozvoji česko-německých vztahů, ve skutečnosti ale přijela hlavně orodovat za Lisabonskou smlouvu. To nepřekvapuje. Současná finanční krize, kterou kancléřka označila ve svém projevu v Karolinu za největší od druhé světové války, vytvořila zcela jiné paradigma, než bylo to, ve kterém se Evropa pohybovala ještě v době, kdy Irové odmítli v referendu Lisabonskou smlouvu. Cítí to dneska ostatně sami Irové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu PŘEDNÁŠKA Univerzita měla hosta

Přednášku o vztazích mezi Českem a Německem tam přednesla kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkelová.

„Paní kancléřka hovořila mimo jiné i na téma spolupráce evropských zemí při podpoře vědy a výzkumu,“ řekl mluvčí univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Lisabon letos schválíme“

Angela Merkelová včera také vzpomínala na své studijní stáže v Praze, které pro ni znamenaly hodně „vědecky i lidsky“. Při návštěvě Karlovy univerzity, kde v mládí několik měsíců studovala, včera také získala zlatou pamětní medaili za rozvoj a podporu česko-německých vztahů v oblasti vědy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu To je fakt pro mě?

Německá kancléřka Angela Merkelová zavítala včera do Prahy. Kromě toho, že se setkala s premiérem Mirkem Topolánkem a prezidentem Václavem Klausem, vystoupila také na přednášce ve Velké aule pražského Karolina.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Merkelová v Karolinu: Svoboda a solidarita nejsou protiklady

Součástí návštěvy České republiky byla pro spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou i přednáška na aktuální hospodářskopolitická témata. V úvodu pěla chválu na hostitelskou Univerzitu Karlovu, zavzpomínala na svá studentská léta v socialistickém Československu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu DIE WOCHE IM RÜCKBLICK

Mittwoch, 15. Oktober: Fliegerlegende und Kriegsheld Stanislav Hlučka stirbt im Alter von 89 Jahren in einem Prager Militärkrankenhaus. Tschechien unterstützt laut Finanzminister Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) den Vorschlag einer EUweit einheitlichen Einlagensicherung bis 100 000 Euro.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ještě jedno zlaté vejce

Agentura měla za firmou pohledávky, a přestože Karlova univerzita kampus koupila, koleje v pražské Hostivaři byly zahrnuty do konkurzní podstaty. Ministerstvu se nakonec podařil obchod – stát se vzdal svých pohledávek výměnou za vyjmutí kolejí z konkurzu.

»Hrozilo velké nebezpečí, které by mohlo mít i právní dohru pro vedení univerzity. Oni si neověřili, komu ty stamiliony za koleje platí, a dokonce nebyli ani přihlášeni do konkurzu,« řekl Šnábl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rückenstärkung für den Premier

Man merkte es Frau Merkel nicht an, dass sie noch am Vormittag in Berlin eine harte Kabinettssitzung absolviert hatte, als sie im Prager Karolinum weitgehend frei ihren Vortrag zu aktuellen Themen hielt.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Merkel on a mission

Following the press conference, Merkel proceeded to the Karolinum at Charles University, where she was presented with the Golden Memorial Award, the university’s highest honor, in recognition of her support of Czech and German relations, particularly in the realm of scientific research.

After accepting the award, Merkel praised the country’s efforts before a crammed audience of local dignitaries, including Topolánek and Deputy Prime Minister for European Affairs Alexandr Vondra, as well as university professors and students.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podívejte se: To jsou Češi, které vyznamenal prezident

Obklopen historickými prapory a zástavami z dob předválečného Československa vyznamenal prezident Václav Klaus v den výročí republiky 28. října osmadvacet osobností.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident dnes jmenuje 58 nových profesorů

Prezident Klaus dnes v pražském Karolinu jmenuje 58 profesorů. Titul udělí zástupcům 18 českých univerzit na návrh vědeckých rad vysokých škol. Nejvíce zaslaných návrhů-14-je z Karlovy univerzity, navržení pracují nejčastěji v přírodovědných a technických oborech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Wunderbares Signal

Die Karls-Universität in Prag zeichnet den DAAD für die langjährige gute Arbeit aus. Bundeskanzlerin Angela Merkel lobt die wichtige Rolle des DAAD.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze