Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Česko má 59 nových profesorů, jmenoval je Klaus

Česko má 59 nových profesorů, jmenoval je Klaus

Praha 31. října (ČTK), autor: Adéla Klimešová mkv

Česko má ode dneška 59 nových profesorů. V pražském Karolinu je jmenoval prezident Klaus na návrh vědeckých rad univerzit. Titul udělil zástupcům devatenácti českých vysokých škol. Nejvíce nových profesorů, 14, je z Univerzity Karlovy, šest titulů putuje do Olomouce na Univerzitu Palackého. Jmenovaní jsou nejčastěji přírodovědného a technického zaměření, je mezi nimi třináct žen.      

"Vaše úloha je v tom, abyste nedopustili diskreditaci českého vysokého školství," řekl dnes pedagogům Klaus a dodal, že by si přál, aby byli přísnými profesory. Profesuru obdržel například literární teoretik Petr Bílek nebo akademický malíř Boris Kvasnica. Brněnská Janáčkova akademie múzických umění a Technická univerzita Liberec mají po třech jmenovaných. Prezident předal jmenovací dekret také akademikům z Masarykovy univerzity v Brně a Vysoké školy báňské v Ostravě.      

Ministr školství Ondřej Liška při slavnostním předávání také připomněl nezastupitelnou úlohu vědců při budování republiky, a to už od středoškolského učitele Masaryka. "Profesorský diplom přijímáme s vědomím, že nás zavazuje klást si neustále otázky, co děláme a kam náš obor směřujeme," prohlásil na dnešní ceremonii za všechny nově jmenované profesory Petr Bílek.      

O profesuru se může ucházet člověk, který už má docentský titul a prokáže odpovídající kvalifikaci. Po posouzení těchto požadavků jej pětičlenná odborná komise dále navrhuje vědecké radě univerzity. V uměleckých oborech může vědecká rada uchazeči také prominout požadavek vysokoškolského vzdělání. Profesora jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra školství.      

Klaus jmenoval nové profesory naposledy letos v květnu. Dnešního předávání jmenovacích dekretů zúčastnilo 57 profesorů, dva se omluvili. Tituly začnou platit od 1. listopadu.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze