Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Česká hlava nejcitovanějšímu vědci

Česká hlava nejcitovanějšímu vědci

13.11.2008, rubrika: Lidé, strana: 15, autor: Aleš Bluma

PAVEL HOBZA


Národní cenu Česká hlava, nejvyšší vědecké vyznamenání v Česku spojené s finanční odměnou jednoho milionu korun, dostane příští úterý vedoucí Centra biomolekul a komplexních molekulových systémů Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Pavel Hobza.

Už jako téma disertační práce si Pavel Hobza zvolil supramolekulární chemii a zůstal jí věrný celý život. Vytvořil vědeckou školu, která se zabývá nekonvalentními vazbami, to jsou takové vazby molekul, které hrají mimořádnou roli v řadě chemických dějů.

Před deseti lety se Hobzovi podařil světový objev. Jednalo se o nepravé vodíkové vazby. Kritiky byly zdrcující, všechny mu vytýkaly chybu ve výpočtu. Poněvadž jeho pracoviště je čistě teoretické, hledal laboratoř, která by jeho objev potvrdila. Žádné renomované pracoviště se tím nechtělo zabývat. Až jedna německá laboratoř se uvolila a k obrovskému překvapení všech molekulárních chemiků se ukázalo, že Pavel Hobza má pravdu.

Dnes do Centra biomolekul a komplexních molekulových systémů přijíždějí nejen mladí vědci z celého světa, ale i renomovaní profesoři a práce Pavla Hobzy jsou citovány v řadě vědeckých studií. Je nejcitovanějším českým vědcem, v současnosti počet prací, v nichž je citován, přesáhl třináct tisíc.

S manželkou Pavlou, se kterou je ženatý už 35 let, má dvě děti, z nichž ani jedno se nedalo na chemii. Syn Pavel je filozof, dcera Martina se zabývá sociální prací.

Pro Pavla Hobzu je jeho práce skutečně koníčkem. Dokáže o ní vyprávět s obrovským nadšením dlouhé hodiny. Když ale má volnou chvilku, vezme si rybářský prut a jde na pstruhy. Chytá zásadně na přívlač, a poněvadž má rybářský lístek s možností chytat ve všech revírech, zná snad každou pstruhovou bystřinu v Česku i na Slovensku.

Rád by si zkusil též mořský rybolov, ale času má málo. Kromě vedení centra je profesorem na Univerzitě Karlově i v Olomouci, přednášel na univerzitách v Montrealu a v Mnichově. Každoročně je zván na pět až šest konferencí a kongresů. *



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze