Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na jednotné zkoušky přešly i prestižní školy

Na jednotné zkoušky přešly i prestižní školy

14.11.2008, rubrika: ČESKO, strana: 3, autor: Petra Benešová

* Právnické fakulty v Praze a Olomouci budou od příštího roku přijímat podle scio testů * Jednotnými přijímačkami projde každý druhý uchazeč o studium


Jednotné přijímací testy si prorazily cestu i na prestižní vysoké školy, které musí každý rok u zkoušek odmítat stovky studentů. Právnické fakulty v Praze a v Olomouci se rozhodly, že příští rok budou přijímat studenty podle toho, jaké mají analytické uvažování namísto encyklopedických znalostí.

»Chceme, aby absolvent právnické fakulty byl ve větší míře použitelný přímo pro praxi. Nový model přijímacího řízení nám takové lidi odhalí,« řekl včera proděkan Právnické fakulty Univerzity Palackého Filip Ščerba.

České vysoké školy se tak ve formě přijímaček začínají více přibližovat americkým univerzitám, kde je jednotné testování zcela běžné. Na český trh je již několik let dodává firma Scio.

V příštím roce podle nich bude přijímat čtyřicet osm fakult a projde jimi každý druhý uchazeč o studium na vysoké škole. Ve dvaceti třech fakultách budou zkoušky pro studenty povinné, zbytek k nim při přijímačkách přihlíží.


Testy bez trémy


Přijímání podle jednotných testů je v Česku trend posledních let. Zatímco ještě před dvěma roky scio-testy museli povinně skládat studenti na devíti fakultách, nyní jich je dvakrát více. Zkoušky plně nahrazují přijímačky zpravidla na filozofických a pedagogických fakultách. Většina škol požaduje test obecných studijních předpokladů, který prověří studentovu logiku.

»Pro nás je to komfortní. Nemusíme vytvářet vlastní testy, firma za nás výsledky vyhodnotí,« vypočítává výhody Pavla Dočekalová, proděkanka Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Podobně mluví i děkani jiných fakult: Testy usnadňují život studentům a nemusí se na každou školu připravovat zvlášť. Navíc jim odpadne stres, že jeden osudný den zkoušek rozhodne o jejich kariéře. Test totiž může každý absolvovat šestkrát a na vybrané školy poslat nejlepší výsledek. Studenti také nemusí na přijímačky cestovat na všechny školy. Stačí udělat zkoušku v jednom z krajských měst, kde jsou testovací agentury.

Ne všechny školy však na jednotné přijímačky přecházejí. »Testy scio u nás nemají tradici. Je to spíše výsada amerických škol a na evropském kontinentu se zatím neuchytily,« říká Josef Kružík, proděkan Fakulty humanitních studií UK.

»Scio testy používá jen jedna naše fakulta. Test studijních předpokladů si na jiných fakultách připravujeme sami. Studenti si je mohou vyzkoušet na našich internetových stránkách a nemusí za ně nic platit,« doplňuje mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.


Scio má monopol


Jednotné testy totiž nejsou zadarmo. Jeden přijde studenta na čtyři sta korun, první pokus mu hradí škola. Také příprava na zkoušky, bez které by jen stěží studenti obstáli, se může vyšplhat do několika tisíc korun. »Kurz stojí 2600 korun, testy pár stovek,« říká Bohumil Kartous, mluvčí firmy Scio, která v byznysu se vzděláním nemá v tuzemsku konkurenci. Připravuje i přijímačky na střední školy, které využívají hlavně gymnázia. »Školy by měly na testy dělat výběrová řízení. Takhle těžko pronikneme do monopolu Scia,« myslí si však Jan Roubal ze vzdělávací agentury Tutor. Podle Kartouse však nikdo jiným firmám nebrání, aby přišly s vlastním nápadem. »O testech rozhodne akademický senát, je to transparentní.«

Ministerstvo školství však plánuje, že by po roce 2010 měly výsledky státní maturity nahradit přijímací zkoušky na vysoké školy.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze