Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr Liška ocenil vědce za mimořádný přínos výzkumu a vývoji

Ministr Liška ocenil vědce za mimořádný přínos výzkumu a vývoji

Praha 13. listopadu (ČTK) - Soubor prací na téma "Skryté symetrie v prostoročase vícedimenzionální černé díry a jejich důsledky" ocenil dnes ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) ministerskou medailí I. stupně. Udělil ji autorovi těchto vědeckých prací Pavlu Krtoušovi z Ústavu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.


Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za rok 2008 obdrželi tři vědci: Karel Bouzek z Ústavu anorganické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Martin Petřek z Ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Fakultní nemocnice v Olomouci a Miloš Grim z Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.


Bouzek se zabývá výzkumem vodivých polymerů jako nosičů katalyzátorů pro nízkoteplotní palivové články. Spolupracoval také s německými kolegy na vývoji autobusu, který bude jezdit na vodík a objeví se v první polovině příštího roku demonstračně v hromadné dopravě v Neratovicích. Spalovat bude vodík vznikající jako přebytek výroby v chemickém závodě Spolana Neratovice. Jeho tým byl přizván k realizaci evropského projektu zaměřeného na výzkum membrán a katalyzátorů pro vysokoteplotní palivové články.


Petřek se věnuje imunologii u intersticiálních plicních nemocí. Vybudoval mimo jiné laboratoř imunogenetiky a zavedl nové metody do diagnostiky a terapie. Spolu s Bouzkem patří k nejmladším profesorům. Bouzek byl jmenován v 38, Petřek ve 40 letech.


Petřkův tým zaujal světovou lékařskou veřejnost v roce 2006, když jako první publikoval rozluštění části profilu bílkovin, který určuje, jakým směrem se bude rozvíjet plicní zánět u sarkoidózy (zánětlivé plicní onemocnění). Nyní se spolu s pneumology a molekulárními biology v Olomouci, Německu a Velké Británii věnuje genomice a protetice plicní fibrózy, závažného onemocnění s rostoucím výskytem.


Třetím z oceněných je specialista v experimentální a molekulární embryologii Grim. Jedním z témat, kterému se Grimův tým věnuje, je neurální lišta v průběhu ontogeneze a především pak osud buněk, které mají svůj původ v neurální liště. Jeho tým vypracoval efektivní metodiku pro izolaci kmenových buněk z vlasových váčků.


Ministr uděluje vědcům ocenění za významnou badatelskou práci publikovanou v posledních pěti letech. Laureáti převzali ocenění ve Velkém zrcadlovém sále ministerstva školství.


Václav Hrníčko ptd




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze