Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti vyzvali politiky, aby omezili imunitu i lobbing

Studenti vyzvali politiky, aby omezili imunitu i lobbing

Praha 17. listopadu (ČTK), autor:nlm jpt

Vysokoškolští studenti dnes vyzvali české politiky, aby jim dali dárek ke kulatému 20. výročí událostí z listopadu 1989, které nastane příští rok. Přejí si, aby politici do té doby zavedli jasná pravidla pro lobbing, omezili obsazování mediálních rad podle politického klíče, omezili poslaneckou i senátorskou imunitu a odstranili takzvané přílepky, tedy změny v nesouvisejících zákonech.      

"Politici: Dejte nám dárek ke dvacetinám!" zvolala více než stovka přítomných, kteří se dnes večer sešli na studentské akci v Praze na Klárově. Jejich přání má symbolizovat i podpořit množství krabic, do kterých mají politici své "dárky" vložit. Ty pak přítomní na závěr akce rozmístili po parku na Klárově.      

"My touto akcí chceme oslavit 17. listopad trošku důstojnějším způsobem, protože si myslíme, že by k těm oslavám měla patřit i kritická reflexe a nějaká bilance," řekl ČTK spoluorganizátor akce Jakub Bahtík z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. "Rozhodli jsme se, že tu reflexi uskutečníme nějakým jiným způsobem, než obecným prohlášením," dodal.      

"Nechceme se jen tak smířit s tím, že dnešek je lepší, než býval před dvaceti lety. Ano, je mnohem lepší. Stále se tu ale až příliš dobře daří předrevolučním mustrům chování, které nás zatím řadí spíš k Balkánu než k demokraciím západního střihu," prohlásili zástupci studentů. Dnešek je podle nich stále také dobou korupce, arogance moci i zarážející neúcty ke kulturnímu dědictví země.     

Akci připravila celorepubliková studentská iniciativa Inventura demokracie k 19. i 20. výročí listopadového převratu. "To znamená, že na tuto akci budou navazovat další v průběhu roku a vyvrcholí potom 17. listopadu 2009," dodal Bahtík.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze