Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pavel Hobza získal ocenění Česká hlava

Pavel Hobza získal ocenění Česká hlava

18.11.2008, 12:00, pořad: Ozvěny dne


Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

Ocenění Česká hlava převzali dnes nejúspěšnější čeští vědci. Jednou z osmi kategorií je i národní cena vlády za mimořádné výsledky ve vědeckém výzkumu, kterou obdržel chemik Pavel Hobza.


Lenka ŠUMOVÁ, redaktorka

--------------------

Tuto českou obdobu Nobelových cen si profesor Pavel Hobza zasloužil svou prací v oblasti molekulární chemie. Podle statistik je navíc nejcitovanějším českým vědcem v odborných publikacích. Působí jako vedoucí Centra biomolekul na Akademii věd, je profesorem na Univerzitě Karlově a Univerzitě Palackého v Olomouci. Pravidelně také přednáší na zahraničních konferencích a kongresech. Jeho nejdůležitějším objevem jsou nepravé vodíkové vazby. Jeho teoretické studii dlouho nikdo nevěřil, všechna renomovaná pracoviště se jí odmítala zabývat s odůvodněním, že Pavel Hobza udělal chybu ve výpočtech. Nakonec se ale ukázalo, že český vědec měl pravdu. Lenka Šumová, Radiožurnál.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze