Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademický kolega? Capart i důchodce

Akademický kolega? Capart i důchodce

Plzeňský deník, 5.11.2008, autor: (fli)

Vysokoškolské vzdělání už dávno není jen výsadou mladých lidí kolem dvacítky.

České vysoké školy se totiž předhánějí v nabídce kombinovaných a distančních programů, krom toho ale nabízejí ještě větší speciality. Tak, jak to předvedla olomoucká Univerzita Palackého. První den akademického roku totiž akademickou obec její přírodovědecké fakulty rozšířila stovka dětí ve věku do 11 let.

Mladí zájemci o studium přírodních věd jsou samozřejmě vysokoškoláky jen naoko, ale škola chce podchytit jejich zájem o exaktní vědy už v zárodku a rozhodla se pro tuto netradiční metodu.

Nováčci dostali své první indexy a až do prosince je čeká devět přednášek z různých oborů přírodních věd, od exkurze do lidského těla až po vulkanologii. Své „studium“ potom završí promocí 17. prosince.

Zatímco v Olomouci experimentují s takzvanou Univerzitou dětského věku, především v Praze se zase rozmáhá vzdělání pro penzisty. Dominují jednosemestrální kurzy Vysoké školy ekonomické a Univerzity Karlovy. Zájemce o studium přitom musí jen zaplatit symbolický poplatek v řádu stokorun, mít maturitu a důchodový věk.

Kurzy jsou ukončeny promocí a absolventi získávají certifikát. Ten sice vysokoškolské vzdělání nenahradí, ale dokládá získané znalosti, i pro případ návratu do pracovního procesu.

Opravdovou lahůdkou je studium práva na Právnické fakultě UK, které probíhá v tříletých cyklech. Počet studentů univerzit třetího věku se odhaduje už na 14 tisíc. Téměř polovinu z nich tvoří lidé, kteří už jednu vysokou školu absolvovali.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze