Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       S Erasmem do Evropy

S Erasmem do Evropy

26.11.2008,| rubrika: Vzdělávání, strana: 9, autor: Radek Hlaváček

Chcete část studia strávit na ZAHRANIČNÍ UNIVERZITĚ? Začněte se o možnosti vycestování zajímat alespoň rok předem.


Nejjednodušším a nejrozšířenějším způsobem, jak vycestovat do zahraničí, je takzvaný studijní pobyt Erasmus. Zájemce si může vybrat zhruba z třicítky evropských zemí. Veškerá výběrová řízení na studijní pobyty jsou plně v kompetenci studentovy domovské univerzity. To znamená, že první informace o pobytu v zahraničí byste měli hledat ve škole.

„Je s podivem, že o výjezdy například do Německa nebo Francie není nijak velký zájem. Na Fakultě sociálních věd UK se nehlásí moc lidí. Loni to snad nebyl ani jeden. Nijak tedy o pobyty bojovat nemusíte,“ líčí situaci studentka UK Hana.

Žádejte ve druhém ročníku Aby bylo vůbec možné přemýšlet o studiu na zahraniční škole, je nutné být zapsán do bakalářského, magisterského nebo doktorského studijního programu na vysoké škole nebo být zapsán ke studiu na vyšší odborné škole. Na tom, zda studujete prezenčně nebo kombinovanou formou, přitom nezáleží. Je však potřeba na domovské vysoké škole dosáhnout druhého ročníku a studium nepřerušit po celou dobu zahraničního pobytu.

Při výběru by se měl student řídit svými studijními cíli a vybrat si takové předměty, které se hodí pro zpracování jeho diplomové nebo dizertační práce. Zpravidla je výhodné zvolit takovou zemi, kde se plynně domluví, případně kde je možné si zajistit v předstihu jazykový kurz.

Čekají vás formuláře a žádosti Na studenta se poté valí množství formulářů a přihlášek, které je nutné vyplnit s co největší precizností. Některé jsou k dispozici na stránkách Národní agentury pro evropské vzdělávací programy (NAEP viz box), jiné je třeba nalézt přímo na webu zahraniční školy.

Složitá cesta za studijním pobytem začíná přihláškou do programu Erasmus, na jejímž základě proběhne výběr studentů do konkrétní destinace. Součástí přihlašovacího procesu je také zápis na partnerskou univerzitu a uzavření dohody o uznání zahraničního studia vedením české školy. Každá škola může mít svůj vlastní individuální způsob výběru studentů a hlavně formu, jak spolupracuje se smluvní univerzitou.

Co budete studovat Nejdůležitějším dokumentem, který student obdrží, je smlouva o studiu a podrobný plán studijního pobytu. Jmenuje se Learning agreement. Uzavírají jej mezi sebou obě školy a student a je v něm přesně popsáno, jakým způsobem bude výuka v zahraničí probíhat a jaké předměty bude student navštěvovat. Learning agreement je poté jakousi garancí pro studenta, že bude probíhat vše tak, jak má.

Poté, co se všechny potřebné formuláře a žádosti sejdou na zahraničním oddělení české vysoké školy, může student zajásat. Zbývá už jen formální dopis zahraniční školy, který potvrzuje, že se studentem počítá na další semestr. Tím boj s byrokracií prozatím končí.

Na další se musíte připravit po příjezdu do vybrané země. Včas se informujte od bývalých stážistů nebo v pořádajících agenturách, co všechno budete potřebovat.

Více o studijních pobytech čtěte na následující straně


***


Studijní pobyt může být významným krokem v přípravě na profesní život. Levný však není.


Kde hledat


* Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (www.naep.cz).

* Informace o možnostech studia a práce v zahraničí získáte i na www.icm.cz


Kolik zaplatíte


* Studenti obdrží průměrně 436 eur na měsíc pobytu.

* Náklady vycházejí okolo 450 až 500 eur. Rozdíl hradí studenti sami. Záleží na zemi i místě, které si vyberete. Obecně jsou nejdražší hlavní města. Například v Paříži vás může stát bydlení i 600 eur měsíčně, kdežto v menším francouzském městě pořídíte stejné za polovinu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze