Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mluvčí: Peníze chybí všem humanitním fakultám, nejen pedagogické

Mluvčí: Peníze chybí všem humanitním fakultám, nejen pedagogické

Praha 25. listopadu (ČTK), autor:Adéla Klimešová mkv

Finanční situace Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (PedF UK) je podle mluvčího univerzity Václava Hájka špatná, problémy prý mají v podstatě všechny humanitní obory. Deník Právo dnes uvedl, že PedF UK chybí asi 20 milionů korun a peníze prý nebudou ani na výplaty učitelů. O platy se podle Hájka vyučující bát nemusí, zároveň však dodal, že pokud budou dál pokračovat restrikce v rozpočtu vysokých škol, musely by se pravděpodobně utlumit takzvané malé humanitní obory.      

Finanční krize je na fakultě znát už delší dobu. "Já osobně jako vyučující to pociťuju jednak v tom, že nemáme pohyblivé složky platu, byť už ten samotný plat je prostě mizerný, neodpovídající, a taky to materiální vybavení není odpovídající," řekl dnes ČTK odborný asistent Katedry českého jazyka a literatury na PedF UK Ondřej Hník. Podle něj se vybavení tříd jako tabule, podlahy a stoly téměř rozpadají a v kabinetu vyučujících je k dispozici pouze jediný počítač. Průměrný plat vysokoškolského asistenta byl v prvním pololetí tohoto roku asi 27.500 korun.      

Zveřejněný dvacetimilionový schodek rozpočtu není podle mluvčího univerzity finálně potvrzený. Obavy o budoucnost humanitních oborů vyjádřili zástupci Akademického senátu UK již minulý týden v dopise členům rozpočtového výboru poslanecké sněmovny. V něm žádají navýšení rozpočtu vysokých škol o dvě miliardy, jinak podle nich dojde k uzavření některých oborů.      

Nejvíc by se to dotklo tak zvaných malých humanitních oborů, což jsou například orientální jazyky, které otevírají ročník třeba jen jednou za dva roky. Vláda pro ně v říjnu schválila finanční podporu pět milionů korun, do roku 2013 pak tyto obory dostanou celkem 53 milionů.      

Fakulty na VŠ hospodaří se schváleným fakultním rozpočtem, který je součástí rozpočtu celé univerzity. V případě obtížného vývoje se však mohou dostat fakulty do problémů, tak jako v současnosti PedF UK. Kvůli finančním problémům se ve středu sejdou pracovníci PedF, podklady o současné ekonomické situaci předají i vedení univerzity. Podle Hájka je možné i finanční jištění ze strany UK.      

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)) vyjednal již dříve pro svůj rezort nárůst rozpočtu o 5,2 miliardy oproti letošku. Ministerstvo školství proto bude mít v roce 2009 k dispozici téměř 124 miliard od státu, po započtení financí z EU to bude ještě o deset miliard více.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze