Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Projekt CEVA má propojit české poznatky laboratorní diagnostiky

Projekt CEVA má propojit české poznatky laboratorní diagnostiky

Praha 25. listopadu (ČTK), autor: vh mkv

Projekt internetového programu CEVA (Centrum edukace a výzkumu Abbott) má propojit poznatky českých odborníků v medicínské laboratorní diagnostice a rozvinout spolupráci mezi výzkumem a jeho klinickou aplikací. Jeho autoři ho dnes představili médiím a odborné veřejnosti v rezidenci amerického velvyslance v Praze.

Šéf Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Racek, který je považován za duchovního otce projektu, uvedl, že by měl sloužit nejen odborníkům, ale že by se do něj měli postupně zapojit i studenti medicíny.

Profitovat by z něj podle Racka měli také pacienti prostřednictvím svých ošetřujících lékařů. Ti se budou moci do projektu registrovat, předložit klinický nález svého pacienta a požádat o konzultaci nebo stanovení či zpřesnění diagnózy. Ta by byla výsledkem společné práce účastníků projektu. "Jde o novou úroveň péče o pacienta, velmi originální a revoluční záležitost," tvrdí organizátoři.

Úspěšnost projektu bude podle Racka záviset na tom, jaký o něj vědci v laboratořích a lékaři v klinické praxi projeví zájem. "Už se přihlásila celá řada odborníků, někteří i ze Slovenska," dodal s tím, že registrace je bez poplatku. Systém je chráněný. Každý má své heslo a provozovatelé si odborníky z bezpečnostních důvodů prověřují. Internetová adresa projektu je ExternĂ­ odkaz www.ceva-edu.cz.

CEVA je společný neziskový projekt Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Plzni, školícího centra Abbott Laboratories nemocnice v Klatovech a česká pobočka společnosti Abbott Laboratories.

Americká společnost Abbott byla založena v roce 1888 v Chicagu, nyní má globální působnost. Působí v oblasti diagnostických, lékařských a farmaceutických produktů včetně přístrojů a zařízení. V Česku je od roku 1997. V kuloárech rezidence amerického velvyslance se dnes šuškalo, že takový projekt jakým je CEVA, nemá ani mateřská firma Abbott ve Spojených státech.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze