Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mladí vědci v Praze diskutují o rovných příležitostech

Mladí vědci v Praze diskutují o rovných příležitostech

 

Praha 27. listopadu (ČTK), autor:kli pba

Mladí badatelé z celé Evropy se sešli v Praze, aby debatovali o rovných příležitostech mužů a žen ve vědě a výzkumu. Zároveň budou probírat i výsledky svých bádání v pěti dalších tématech, jednímž z nich jsou například vztahy kultury a moci. Na dnešní tiskové konferenci to řekla česká koordinátorka projektu Luďa Klusáková z Univerzity Karlovy.      

Akce se koná u příležitosti čtvrtého výroční zasedání mezinárodní badatelské sítě CLIOHRES, která podporuje bádání mladých vědců ve společenských vědách. V rámci projektu spolupracuje na nejrůznějších tématech z oboru společenských věd 180 vědců z 45 univerzit, za Česko se ho účastní Karlova univerzita.      

Vědci jsou rozděleni do šesti tematických skupin, na každé univerzitě pracuje skupina dvou doktorandů a dvou starších pedagogů. Profesoři, kteří se účastnili konference, se shodli, že všechny tyto otázky vyžadují komplexní pohled a mezioborové bádání.      

Profesor Jonathan Osmond z Cardiffské univerzity ČTK řekl, že CLIOHRES sdružuje vědce z kateder historie, archeologie, lingvistiky a filozofie. Při bádání nad tématem Moc a kultura prý museli pracovat i s filmy a divadelním uměním, aby tuto otázku zpracovali z mnoha úhlů.      

Dosavadní výsledky bádání, které začalo v roce 2005, je shrnuto do 24 knih, práce jsou umístěny i na stránkách ExternĂ­ odkaz www.cliohres.net.      

Badatelská síť CLIOHRES je pětiletý projekt financovaný Evropskou unií na podporu mladých vědců ve společenských vědách a rozvoj nových badatelských témat a metod. Účastní se jej 31 zemí, kromě evropských států i univerzity z Jihoafrické republiky a Turecka. Jedenkrát ročně se scházejí všichni účastníci na konferenci, kde porovnají výsledky svých výzkumů. Projekt je plánován do roku 2010, celkem je na něj vyčleněno 4,5 milionu eur (asi 112,5 milionu korun).      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze