Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vychovají víc zubních lékařů

Vychovají víc zubních lékařů

20.11.2008, rubrika: Kraj Plzeňský, strana: 4, autor: MARKÉTA SANALLA

VYSOKÉ ŠKOLY S nedostatkem zubních lékařů se snaží bojovat Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni, navýšila počty studentů zubního lékařství. Podle nových pravidel studia si navíc budoucí absolventi budou moci ihned po promoci otevřít vlastní ordinaci


Plzeň - Nedostatek zubních lékařů je problém, se kterým se Česká republika potýká už delší dobu. S alarmující situací se snaží bojovat i Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni, která navýšila počty studentů zubního lékařství v jednotlivých ročnících z 30 na více než 50. Podle slov Antonína Zichy, proděkana pro výuku, je ale už nyní kapacita výuky napjatá.

Nyní na plzeňské fakultě studuje 313 studentů zubního lékařství a tento akademický rok končí ještě poslední ročník studentů stomatologie, kterých je 32. „To jsou ti, kteří budou mít ještě titul MUDr. Nově už totiž zubní lékaři budou mít titul MDDr. a nebudou muset absolvovat povinnou praxi po skončení fakulty Hned si také mohou otevřít svoji zubní ordinaci,“ vysvětluje Zicha.

Věkový průměr zubního lékaře je více než 49 let a podle Antonína Zichy hrozí v budoucnu kolaps, protože zubních lékařů bude ještě méně. Právě změna ve výuce může situaci zlepšit a pomoci rychleji vychovat více nových lékařů. „To, že se přešlo ze studia stomatologie na zubní lékařství, přineslo ale také určité problémy: je zde kladen mnohem větší důraz na praktický výcvik, a to je samozřejmě náročnější ať už na výukový prostor, počty výukových trenažérů a v neposlední řadě i na vyučující. Ti často odchází do soukromých praxí a zbytek stomatologů na fakultě prostě nemůže zvládat ještě větší počet studentů. Teď se dívám do rozvrhu a zatím to vypadá, že snad budeme učit až do půl deváté večer,“ posteskl si Antonín Zicha. Proto do výuky angažoval i externí lékaře. „Je jich v současné době téměř 30 a podílejí se na vedení praktické výuky jak na klinice, tak i tím, že umožňují absolvování praxe pro studenty posledních ročníků ve vlastních privátních ordinacích,“ doplňuje Zicha.

Fakt, že už nemusí po dokončení studií pracovat pod odborným dohledem, studenti oceňují. „Hned po studiích si mohu otevřít vlastní praxi. Znamená to sice, že se musím všechno naučit ve škole, abych pak mohla sama ordinovat, ale je to dobrá změna,“ míní Lucie Dokoupilová, studentka 3. ročníku zubního lékařství.

S tím souhlasí i Antonín Zicha. „To, že naši studenti odchází hned po škole do privátních praxí, klade samozřejmě větší nároky na kvalitu výuky a také na jejich svědomitost. Nesmí nic ošidit, aby pak mohli hned začít samostatně pracovat,“ míní proděkan.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze