Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova představila zákona o univerzitních nemocnicích

Univerzita Karlova představila zákona o univerzitních nemocnicích

20.11.2008, 12:00, pořad: Zprávy


Kateřina BLECHOVÁ, moderátorka

--------------------

Univerzita Karlova představila svůj návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Nynější fakultní nemocnice by se podle něj měly změnit ve veřejnoprávní instituce a ne v akciové společnosti, jak původně navrhoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. A ve studiu už vítám Ivana Lukáše, který sledoval v Karolinu prezentaci návrhu. Dobré poledne, Ivane.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Dobré poledne.


Kateřina BLECHOVÁ, moderátorka

--------------------

Jak konkrétně by měla vypadat veřejnoprávní univerzitní nemocnice?


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Podle toho, co říkal rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, by to vypadalo tak, že univerzitní nemocnice, která by byla veřejnoprávní institucí, by byla vedena ředitelem a takzvanou odbornou a dozorčí radou. Podle rektora Václava Hampla by v dozorčí radě měl převahu stát a v odborné radě by naopak měla převahu univerzita zastoupená lidmi z lékařských fakult. Tím by byl podle Václava Hampla odstraněn ten hlavní problém, který oni viděli, který univerzity viděly v tom návrhu Tomáše Julínka, který chtěl změnit fakultní nemocnice na akciové společnosti a ten hlavní problém oni viděli v tom, že by byla nerovnováha mezi tím, co by mohlo stát a co by mohly dělat univerzity jako, aby měly vliv vlastně na chod té univerzitní nemocnice. Ten návrh je připraven už v paragrafovaném znění, to znamená, že univerzity by rádi, aby otevřely jakousi odbornou a veřejnou diskusi a teprve na základě toho, na základě výsledků té diskuse by se mělo znovu rozhodovat o tom, jak by vlastně ten přerod fakultních nemocnice v univerzitní nemocnice měl vypadat. Zatím ten návrh neviděl ani ministr Tomáš Julínek.


Kateřina BLECHOVÁ, moderátorka

--------------------

Ty budeš osud toho návrhu určitě dál sledovat a budeš nás informovat. Díky v tuto chvíli za informace.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze