Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity: Ať jsou naše nemocnice veřejnoprávní

Univerzity: Ať jsou naše nemocnice veřejnoprávní

21.11.2008, rubrika: Domov, strana: 4, autor: ač

PRAHA Zatímco o první části reformy zdravotnictví rozhoduje vláda, pokračují práce i na dalších reformních zákonech včetně transformace fakultních nemocnic.

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl včera představil návrh zákona o univerzitních nemocnicích, na kterém se shodly všechny univerzity, jež mají lékařské fakulty. Podle něj by měly mít univerzitní nemocnice veřejnoprávní charakter. Jde o alternativu k návrhu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který počítal s tím, že zařízení budou akciovými společnostmi.

„Současný stav je nutné změnit. Dosud ale nebyla shoda na tom, jak,“ prohlásil Hampl. Představitelé univerzit se obávají, že by se univerzitní nemocnice jako obchodní společnosti natolik soustředily na peníze, že by utrpěla výuka, věda a výzkum.

Podle prorektora Univerzity Karlovy Jana Škrhy není v zahraničí právní forma obchodních společností u univerzitních nemocnic obvyklá. O svém návrhu chtějí univerzity jednat s Julínkem a posléze i s poslanci. Julínek přivítal, že univerzity chtějí o novém zákonu dál jednat. Návrh univerzit nechtěl komentovat, protože ho zatím nezná. Trvá ale na tom, aby zákon vycházel z jeho původního věcného záměru.

„Máme schválený věcný záměr, to by měly univerzity respektovat. Je to jediná možnost, jak ten proces dokončit. Kdybychom měli začít úplně znovu, tak bychom to nestihli,“ řekl Julínek. Veřejnoprávní charakter univerzitních nemocnic jako takový pro něj prý není tabu. „Zároveň ale vím, jak obtížné je takový statut napsat,“ dodal.

Debata o transformaci fakultních nemocnic začala před rokem. Proti tomu, aby byl statut univerzitních nemocnic založen na právní formě akciových společností, se postavili i samotní studenti. Problémy dnešních fakultních nemocnic vyplývají především z dvojkolejnosti řízení, kdy o některých společných záležitostech rozhoduje fakulta, o jiných nemocnice.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze