Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přijímačky na vysoké školy jsou k ničemu, tvrdí studenti

Přijímačky na vysoké školy jsou k ničemu, tvrdí studenti

22.11.2008, rubrika: Události, strana: 9, autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ

Praha/ Korupce neovlivňuje přijímání na vysoké školy. Zjistila to česká pobočka Transparency International (TIC) ve spolupráci se společností SCIO. Podle jejich průzkumu mezi 4370 studenty, se s přímou žádostí o úplatek v této sféře setkalo jen jedno procento vysokoškoláků, s nepřímou pak 16 procent. „Doložitelná úroveň korupce v přijímacím řízení je nízká. Často tradované tvrzení, že úplatkářství je při něm rozšířené, se nepotvrdilo,“ uvedl ředitel TIC David Ondráčka. Potěšitelné tvrzení poněkud kalí další odpovědi studentů. Až 54 procent z nich je přesvědčeno o neobjektivnosti přijímaček. „Více než polovina respondentů obsah přijímacích zkoušek zpochybňuje. Podle nich fakulty nejsou schopny vysvětlit, proč zvolily daný obsah a podobu přijímacích zkoušek a jaký smysl v tom vidí,“ uvádí mluvčí SCIO Bohumil Kartous.

Některé technicky orientované vysoké školy v poslední době přijímačky nepořádají. „Už loni jsme při přijímání uchazečů dali na jejich zájem o obor a výsledky ze střední školy. Naše studium je natolik obtížné, že kvality posluchačů se spolehlivě prověří během prvního ročníku. Běžně jich do druhého postoupí zhruba 75 procent,“ sdělil proděkan Matematicko-fyzikální fakulty UK Jiří Anděl.


Na testy máte právo


Podobný přístup si ale nemohou dovolit školy s humanitním zaměřením. Na nich se kvůli převisu nabídky nad poptávkou přijímací zkoušky hned tak konat nepřestanou. Maturantům pomáhá i vyhláška ministerstva školství. Podle ní mají totiž nárok na seznámení s testy z minulých let. Stejně tak jim vysoké školy musejí na vyžádání sdělit nejen výsledek jejich zkoušky, ale také vysvětlit, proč neuspěli. „Z průzkumu vyplývá, že téměř třetina uchazečů k těmto informacím přístup neměla, což může být způsobeno jak jednáním fakulty, tak i malou informovaností uchazečů,“ konstatoval Kartous. K testům z minulých let se podle něj dostalo jen 61 procent účastníků přijímaček. Podrobné výsledky svých prací mělo k dispozici 74 procent z nich.


***


PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ OČIMA UCHAZEČŮ


Ověřují podle vás přijímací zkoušky, které jste skládal/a, znalosti, schopnosti a dovednosti podstatné pro přijetí ke studiu oboru/ů, na který/é jste se hlásil/a?


nevím 9 %

ne 54 %

ano 37 %


Setkal/a jste se s korupčním jednáním v souvislosti s přijímacím řízením na vysokou školu?


nevím 10 %

ne 73 %

ano 1 %

nepřímo 16 %



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze