Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Den vědy zviditelnil bádání na univerzitách

Den vědy zviditelnil bádání na univerzitách

Praha 21. listopadu (ČTK), autor:kli mal

Popularizovat českou vědu a přitáhnout středoškoláky ke studiu na vysoké škole je cíl Dne vědy. Dnešního druhého dne této akce se na VŠE zúčastnilo pět pražských univerzit. Přestože se na stáncích škol prezentovaly téměř výhradně technické a přírodovědné obory, bádání ve společenských vědách prý za nimi rozhodně nezaostává, řekl ČTK prorektor pro vědu a výzkum UK Bohuslav Gaš.      

Zájem studentů o společenskovědné obory, jako právo, psychologie nebo filozofie, je podle něj mnohonásobně vyšší než třeba o techniku. Výsledky bádání v těchto oborech jsou však těžko prezentovatelné například na soutěžích.      

Výsledky svých výzkumů předváděli zástupci ČVUT, Vysoké školy chemicko-technologické nebo Česká zemědělská univerzita. Zájemci nejen z řad studentů si mohli prohlédnout baňky s tekutým zlatem, přivonět si k ampulím s nejrůznějšími chemickými sloučeninami nebo se dovědět o supravodivosti a levitaci v magnetickém poli.      

Takové hmatatelné výsledky svých bádání společenskovědné obory nemohou předvést, jejich výstupy mají spíš podobu odborných knih. Podle Gaše by se ale neměly obory takto oddělovat, protože k dosažení dobrých výsledků musí vědci stejně spolupracovat mezioborově. Například při archeologii badatelé pracují se špičkovou technikou a využívají také inovace v chemii.      

Součástí Dne vědy byl i cyklus odborných přednášek, kde mohou humanitní obory prezentovat své výsledky lépe. Návštěvníci se tak mohli poučit mimo jiné o vztahu římského a současného práva nebo o umění a neurovědách. O tomto tématu přednášel čerstvý držitel ceny Česká hlava Cyril Höschl.      

Zkvalitnění české vědy může podle Gaše přinést návrh zákona o financování vědy a výzkumu. Nově by měly být vědecké granty přidělovány podle dosažených výsledků. Výsledky vědeckého pracoviště by hodnotila metodika, která bere v potaz například otištěné články ve vědeckých časopisech, odborné publikace nebo sborníky z konferencí.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze