Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       UK své pedagogické fakultě peníze nepůjčí, pokryje však závazky

UK své pedagogické fakultě peníze nepůjčí, pokryje však závazky

Praha 28. listopadu (ČTK)

Karlova univerzita v Praze neposkytne své pedagogické fakultě (PedF UK) půjčku, o kterou kvůli špatné finanční situaci požádalo tento týden její vedení. ČTK to dnes oznámil mluvčí univerzity Václav Hájek. Pokud by ale podle něj PedF UK došly finance, univerzita by převzala její závazky. Hájek tak uklidnil učitele, kteří se obávali, že se peníze nenajdou ani na jejich výplaty. Vyplácena budou nadále i stipendia.      

Podle Hájka není půjčka možná, protože ze žádosti fakulty nešlo posoudit její současnou ekonomickou situaci. Vedení univerzity proto doporučilo fakultě provést kontrolu hospodaření.      

Ve středu se sešli kvůli finančním problémům zaměstnanci PedF UK, další jednání se konalo mezi zástupci fakulty a univerzity. Podle neoficiálních odhadů dosáhl schodek v rozpočtu fakulty 20 milionů korun.      

Fakulty na VŠ hospodaří se schváleným fakultním rozpočtem, který je součástí rozpočtu celé univerzity. V případě obtížného vývoje se však mohou dostat fakulty do problémů, tak jako v současnosti PedF UK.      

Mluvčí univerzity ČTK tento týden potvrdil, že finanční problémy mají v podstatě všechny humanitní fakulty. Pokud by však restrikce v rozpočtu vysokých škol pokračovaly, pravděpodobně by se prý musely uzavřít některé malé humanitní obory.      

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) vyjednal již dříve pro svůj resort nárůst rozpočtu o 5,2 miliardy oproti letošku. Ministerstvo školství proto bude mít v roce 2009 k dispozici téměř 124 miliard od státu, po započtení financí z EU to bude ještě o deset miliard více. 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze