Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Listopad 2008
Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko má 59 nových profesorů, jmenoval je Klaus

Česko má ode dneška 59 nových profesorů. V pražském Karolinu je jmenoval prezident Klaus na návrh vědeckých rad univerzit. Titul udělil zástupcům devatenácti českých vysokých škol. Nejvíce nových profesorů, 14, je z Univerzity Karlovy, šest titulů putuje do Olomouce na Univerzitu Palackého. Jmenovaní jsou nejčastěji přírodovědného a technického zaměření, je mezi nimi třináct žen.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nulté ročníky nepořádají VŠ

Chcete se hlásit na vysokou školu a hledáte způsob, jak se co nejlépe připravit k přijímacím zkouškám? Stačí si zadat do internetového vyhledávače heslo „přijímací zkoušky na VŠ“ a vybrat si z nemalé nabídky kurzů, publikací a testů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Farmaceutická firma navrhla nový předmět

Významný farmaceutický výrobce Ivax Pharmaceuticals Opava inicioval rozšíření osnov Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové o nový předmět, který přinese větší možnosti pro praktické uplatnění absolventů v oboru farmacie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Miroslav Verner odkryje starý Egypt

Přednášku věnovanou starému Egyptu si vyslechnou všichni, kteří ve středu 5. listopadu dorazí ve 14.10 hod na Ostravskou univerzitu. V rámci cyklu Setkání s osobností se na půdě univerzity představí profesor Miroslav Verner z Karlovy Univerzity, na které přednáší egyptologii a egyptskou archeologii. Profesor Verner patří ke světové archeologické špičce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademický kolega? Capart i důchodce

Zatímco v Olomouci experimentují s takzvanou Univerzitou dětského věku, především v Praze se zase rozmáhá vzdělání pro penzisty. Dominují jednosemestrální kurzy Vysoké školy ekonomické a Univerzity Karlovy. Zájemce o studium přitom musí jen zaplatit symbolický poplatek v řádu stokorun, mít maturitu a důchodový věk.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma vysokých škol: přežilo školné i půjčky

Reforma vysokých škol míří do finále. Mladí lidé se do dvou let dočkají nízkoúročených půjček a výhodného spoření na vzdělání. Univerzity budou muset více spolupracovat s průmyslem a rektorem bude moci být i manažer z byznysu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přípravné kurzy většině studentů usnadní přijetí

To vše a ještě mnohem více dnes na svých uchazečích požadují u přijímacího řízení vysoké školy. „Podávala jsem si čtyři přihlášky. Jednu záchrannou do Českých Budějovic a tři do Prahy. Do Budějovi cmě vzali bez přijímacího řízení. Ale z přijímaček na Karlovu Univerzitu, zejména pak na práva, jsem měla strach, proto jsem se přihlásila do přípravného kurzu,“ říká Martina Lenerová, dnes studentka prvního ročníku Právnické fakulty UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pravdu hledej v plastu

S nadsázkou lze říct, že třeba na pražské Univerzitě Karlově umí studenta nakrmit, ubytovat, pustit do knihovny, posadit k počítači a nakonec mu práci i vytisknout.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se vypočítávají poplatky za prodloužené studium vysoké školy?

Jiné školy mají poplatky diferencované - Univerzita Karlova kupříkladu účtuje výrazně více studentům medicíny (na oboru zubní lékařství na 1. lékařské fakultě studenti platí bezmála 27 tisíc), o něco méně studentům filozofické fakulty (kupříkladu budoucí překladatelé za přetahování studia platí necelých 17 tisíc za semestr), naopak pod deset tisíc účtují svým studentům fakulta sociálních věd či evangelická teologická fakulta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřít za ostatní – Palachova smrt

Přinášíme osmou část dvanáctidílného seriálu Příběhy bezpráví, který vzniká ve spolupráci se společností Člověk v tísni. K doprovodným akcím patří i výstava Příběhy bezpráví – cesta ke svobodě, která se koná pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí v Praze od 31. října do 17. listopadu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi a nový urychlovač

Proč v Ženevě vznikl největší urychlovač částic na světě? Co s ním vědci chtějí zkoumat a jak se na projektu podílejí čeští odborníci? Dozvíte se v dnešní přednášce docenta Zdeňka Doležala z MFF UK v Praze. Akce z cyklu Interdisciplinární semináře se koná od 16.30 hodin v místnosti TP308 v budově Tylova 15 na Západočeské univerzitě v Plzni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 59 nových profesorů

Prezident Václav Klaus jmenoval k 31. říjnu tohoto roku 59 nových profesorů. Přinášíme jejich úplný seznam. Za jménem je vždy uveden obor, pro nějž byla profesura udělena, a vysoká škola či univerzita, jejíž vědecká rada ji navrhla.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zůstal jsem doma jako rukojmí

Nikdy jsem nevystoupil ze stínu tatínka, říká Michael Heyrovský, syn nositele Nobelovy ceny za polarografii. V Týdnu vědy a techniky AV ČR předváděl v pořadu Znamenitost kapky rtuti možnosti polarografie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak milovat molekuly

Představu vědce jako individua plížícího se v plášti potemnělou laboratoří a mžourajícího přes brýle o velikosti pštrosího vejce do kouřící kádinky současní mladí badatelé většinou nenaplňují. K práci využívají často jen tužku a papír nebo počítač a večer si třeba zaskočí do fitka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Popelka filozofie a princ z vnitra

Děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík ví, co by měl udělat tvrdý kapitalistický manažer, aby mohl lépe zaplatit své učitele. Jde však jinou cestou. A povedl se mu husarský kousek: vláda mu přidala peníze. Nikoliv prostřednictvím ministerstva školství, ale vnitra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Převratná novinka: biologická léčba rakoviny

S převratnou novinkou přišla Všeobecná fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí a 1. lékařská fakulta UK: vybudovala poradenské oddělení biologické léčby pro pacienty s rakovinou. „Jde především o to, podat správný lék správnému pacientovi ve správnou dobu,“ řekla Právu docentka Petra Tesařová z onkologické kliniky uvedené nemocnice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učit se sám, nebo v kurzu?

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kurz pro uchazeče o studium medicíny začal už v říjnu, ale pořád ještě mají volná místa. Cena 3 600 korun. Kurz zabere 6 hodin každou sobotu kromě svátků a končí v polovině dubna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dny otevřených dveří

Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové 26. 11. 2008 Matematicko-fyzikální fakulta 2. 12. 2008 Fakulta tělesné výchovy a sportu 4. 12. 2008

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak si vybrat vysokou školu

Podvědomě každý budoucí vysokoškolák rozděluje školy na ty, co ho jistě bavit nebudou, a na ty, co by ho bavit mohly. Jakkoli se toto hledisko může zdát zjednodušené, jeví se vzápětí jako to nejdůležitější. Nejhorší je, když v průběhu studia přijdete na to, že je to nezvladatelná otrava. Co by vás mělo zajímat, abyste tomu předešli?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budeme technologickou velmocí. Vláda ukazuje cestu

Sněmovna schválila v prvním čtení novelu zákona o podpoře výzkumu. Vláda si od něj přitom slibuje, že umožní českým výzkumníkům a

technologickým firmám dosáhnout na finance.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Martin Bursík rozdal Ceny ministra životního prostředí

Cenu ministra Bursíka získal například autor a spoluautor víc než stovky odborných textů a učebnic Martin Braniš. Ministr ho ocenil za celoživotní pedagogickou, vědeckou a publikační činnost v oblasti znečištění a kvality ovzduší.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká hlava nejcitovanějšímu vědci

Národní cenu Česká hlava, nejvyšší vědecké vyznamenání v Česku spojené s finanční odměnou jednoho milionu korun, dostane příští úterý vedoucí Centra biomolekul a komplexních molekulových systémů Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Pavel Hobza.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bonjour in Prag

Um dieser Interessengruppe möglichst weit entgegen zu kommen, wurde auch das Begleitprogramm der Expolingua in diesem Jahr mit 71 Vorträgen erheblich erweitert. Neu im Programm waren „Minikurse“ zum Spracherwerb verschiedener Sprachen sowie zur Übersetzungstechnik. Gerade letztere, die von der Abteilung Translatologie der Prager Karlsuniversität präsentiert wurden, erfreuten sich großen Interesses bei den Besuchern

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cena za výzkum asteroidů

Čestnou Kopalovu přednášku letos udělila Česká astronomická společnost docentu Davidu Vokrouhlickému z Astronomického ústavu UK v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na jednotné zkoušky přešly i prestižní školy

Jednotné přijímací testy si prorazily cestu i na prestižní vysoké školy, které musí každý rok u zkoušek odmítat stovky studentů. Právnické fakulty v Praze a v Olomouci se rozhodly, že příští rok budou přijímat studenty podle toho, jaké mají analytické uvažování namísto encyklopedických znalostí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitel bere průměrný plat v ČR po 32 letech

Mezi uklízečkou v základní škole se základním vzděláním, jejíž měsíční mzda činí 9 240 Kč, a začínajícím kantorem s vysokoškolským diplomem není, co se výdělku týká, zase tak podstatný rozdíl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr Liška ocenil vědce za mimořádný přínos výzkumu a vývoji

Soubor prací na téma "Skryté symetrie v prostoročase vícedimenzionální černé díry a jejich důsledky" ocenil dnes ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) ministerskou medailí I. stupně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výročí k 17. listopadu 1989

Zastavme se nejdřív u toho zlomového dne 17. listopadu osmdesát devět. My víme, že průvod studentů z Albertova na Národní třídu vlastně původně vůbec neměl jít, že tam byl evidentně vlákán agenty státní bezpečnosti, protože na Národní třídě už čekaly speciální jednotky policie, ale také tam byl poručík Zivčák, poručík STB, který tam sehrál mrtvého studenta, což, jak se ukázalo, zřejmě byla kapka poslední, která měla vyprovokovat občany. Vysvětlila se tahle role tajné policie vůbec někdy, pane Rumle?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti budou organizovat inventuru demokracie

A právě teď začíná na pražském Klárově happening nazvaný Dejte nám dárek k dvacetinám. Co a od koho by si studenti z Karlovy Univerzity přáli už přímo z místa řekne reportérka Radiožurnálu Věra Masopustová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Politické špičky, akademici i pamětníci si připomněli rok 1939

Vrcholní politici, představitelé vysokých škol i pamětníci si dnes přišli před Hlávkovu kolej připomenout výročí zásahu nacistů proti českým studentům v roce 1939. Během pietního aktu, který vyvrcholil kladením věnců, však zazněly i výzvy týkající se událostí z roku 1989 a varování před návratem komunistů k moci. Dnešním státním svátkem, Dnem boje za svobodu a demokracii, si Česká republika připomíná pád komunistického režimu v roce 1989 i nacistické perzekuce českých vysokoškoláků v roce 1939. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti vyzvali politiky, aby omezili imunitu i lobbing

Vysokoškolští studenti dnes vyzvali české politiky, aby jim dali dárek ke kulatému 20. výročí událostí z listopadu 1989, které nastane příští rok. Přejí si, aby politici do té doby zavedli jasná pravidla pro lobbing, omezili obsazování mediálních rad podle politického klíče, omezili poslaneckou i senátorskou imunitu a odstranili takzvané přílepky, tedy změny v nesouvisejících zákonech.    

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká hlava dnes vyhlásí nejlepší vědce

Dnes budou vyhlášeni vítězové sedmého ročníku soutěže Česká hlava pro nejvýznamnější české badatele v oblasti vědy a techniky. Laureáti z osmi kategorií, například za studentský objev nebo vědecký úspěch v zahraničí, si na cenách rozdělí přes dva miliony korun. Záměrem soutěže je popularizovat českou vědu, ocenění Česká hlava má být českou obdobou Nobelových cen. Národní cenu vlády obdrží chemik Pavel Hobza, vláda o tom rozhodla už v říjnu. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti a pedagogové varují před zánikem menších univerzitních oborů

Humanitní obory skončí, pokud na ně stát nevyčlení dvě miliardy korun, varují akademici z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Obrátili se proto na poslance rozpočtového sněmovního výboru s naléhavou žádostí:„Částka je nezbytná, aby mohly humanitní školy pokračovat ve výuce v současném rozsahu a kvalitě výuky.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Další body českých vědců v boji s rakovinou

Tým Michala Dvořáka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd objevil novou látku, která vyvolává »sebevraždu« nádorových buněk. Mohla by v budoucnu vylepšit metodu takzvaného fotodynamického efektu, která se užívá k léčbě rakoviny. Informoval o tom včera tiskový odbor Akademie věd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přes sto lidí se večer sešlo v parku na pražském Klárově

Inventura demokracie. Happening zacílený na české politiky. Studentská unie Karlovy Univerzity chtěla odlehčenou formou upozornit na vážné nedostatky české legislativy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pavel Hobza získal ocenění Česká hlava

Tuto českou obdobu Nobelových cen si profesor Pavel Hobza zasloužil svou prací v oblasti molekulární chemie. Podle statistik je navíc nejcitovanějším českým vědcem v odborných publikacích. Působí jako vedoucí Centra biomolekul na Akademii věd, je profesorem na Univerzitě Karlově a Univerzitě Palackého v Olomouci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Peníze na výzkum a vývoj

Snad každá vláda v posledních letech vetkla do svého programu podporu vědy jako jeden z důležitých cílů a zatím žádná vláda nenašla odvahu vzít z rozpočtu peníze někde jinde a opravdu razantně navýšit peníze pro vědeckou obec. V příštím roce by mělo na vědu jít o miliardu osm set milionů korun více než letos, celkově ale výdaje České republiky na vědu a výzkum stále zaostávají za průměrem Evropské unie, nemluvě o zemích jako jsou Spojený státy nebo Japonsko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři se hájí: Na vědu jde málo peněz

Nižší výsledky české vědy, na které upozorňuje analýza vládní rady pro výzkum a vývoj, podle rektorů přímo souvisejí s množstvím peněz, které do vědy proudí. Na včerejší tiskové konferenci rektoři šesti pražských vysokých škol poukazovali na malé investice do výzkumné infrastruktury, nesoulad české a evropské legislativy ve financování, propast mezi platy českých a evropských vědců a na nedostatek peněz ze soukromé sféry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři varují před propadem vědy

Rektoři šesti pražských vysokých škol včera poukázali na malé investice do výzkumné infrastruktury. Dále na propast mezi platy českých a evropských vědců a na nedostatek peněz ze soukromé sféry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Česká věda nemůže být světová, když ji chybí peníze

Nižší výsledky české vědy, na které upozorňuje analýza vládní rady pro výzkum a vývoj, podle rektorů přímo souvisejí s množstvím peněz, které do vědy proudí. Na dnešní tiskové konferenci rektoři šesti pražských vysokých škol poukazovali na malé investice do vyzkumné infrastruktury, nesoulad české a evropské legislativy ve financování, propast mezi platy českých a evropských vědců a na nedostatek peněz ze soukromé sféry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pět pražských vysokých škol pořádá v pátek festival vědy

Scientia Pragensis neboli Den vědy na pražských vysokých školách je už druhý ročník festivalu vědy, který v pátek 21. listopadu na Vysoké škole ekonomické pořádá pět pražských vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vychovají víc zubních lékařů

S nedostatkem zubních lékařů se snaží bojovat Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni, navýšila počty studentů zubního lékařství. Podle nových pravidel studia si navíc budoucí absolventi budou moci ihned po promoci otevřít vlastní ordinaci

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti politikům: Omezte se

Když se v době desátého výročí Listopadu 89 obrátili nespokojení bývalí studentští vůdci na tehdejší oposmluvní politiky s výzvou »Děkujeme, odejděte«, nic se nestalo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak nákladné je studium na vysoké škole

Řada středoškoláků už nyní přemýšlí, kam si podat přihlášku na vysokou školu. A v této souvislosti není od věci zmínit, že přesto, že je u nás studium na státní vysoké škole bezplatné, nároky na životní náklady vysokoškoláka jsou významné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zubní lékaři se učí na figurínách

Hodiny nad výukovými trenažéry tráví studenti zubního lékařství, aby hned po ukončení studia mohli ošetřovat pacienty ve vlastních ordinacích. Od příštího akademického roku už budou totiž fakultu opouštět zubní lékaři s novým titulem MDDr., kteří si na rozdíl od svých předchůdců stomatologů mohou ihned po ukončení studia otevřít vlastní praxi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bioléčba za miliardy

Zní to jako příběh ze science fiction. Pacient přijde za svým doktorem se žaludečními potížemi. Lékař zjistí, že bohužel jde o karcinom tlustého střeva. Odebere proto vzorek nádoru, odešle ho do laboratoří, kde provedou rozbor DNA a nemocnému vyrobí lék na míru. Takto bude pravděpodobně vypadat léčba rakoviny v budoucnosti. A ne příliš vzdálené.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova představila zákona o univerzitních nemocnicích

Univerzita Karlova představila svůj návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Nynější fakultní nemocnice by se podle něj měly změnit ve veřejnoprávní instituce a ne v akciové společnosti, jak původně navrhoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. A ve studiu už vítám Ivana Lukáše, který sledoval v Karolinu prezentaci návrhu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zástupci lékařských fakult vypracovali návrh zákona o univerzitních nemocnicích

Zástupci lékařských fakult vypracovali návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Materiál je alternativou návrhu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který vláda schválila v dubnu. Podle rektora Univerzity Karlovy v Praze Václava Hampla akademici prosazují veřejnoprávní formu zařízení, se stejně velkým vlivem státu a univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity: Ať jsou naše nemocnice veřejnoprávní

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl včera představil návrh zákona o univerzitních nemocnicích, na kterém se shodly všechny univerzity, jež mají lékařské fakulty. Podle něj by měly mít univerzitní nemocnice veřejnoprávní charakter. Jde o alternativu k návrhu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který počítal s tím, že zařízení budou akciovými společnostmi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity: z nemocnic nechceme akciovky

Univerzita Karlova přišla včera s vlastním návrhem zákona o univerzitních nemocnicích. Nesouhlasí totiž s plánem ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který počítal, že by se fakultní nemocnice transformovaly na akciové společnosti. To je ale podle zástupců univerzit i studentů zcela nevhodná forma, která by mohla ohrozit kvalitu lékařské péče, vzdělávání mediků a vědecký výzkum.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici navrhují univerzitní nemocnice jako veřejnoprávní

Fakultní nemocnice by se podle univerzit neměly převádět na akciové společnosti, jak plánuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), ale na veřejnoprávní zařízení. V nich by byl v rovnováze vliv státu jako zřizovatele a lékařských fakult, které by garantovaly výuku mediků. Návrh, jenž vypracovali zástupci lékařských fakult, představil dnes novinářům rektor Univerzity Karlovy (UK) Václav Hampl. Školy o návrhu chtějí jednat s ministerstvy školství a zdravotnictví. Julínek to přivítal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímačky na vysoké školy jsou k ničemu, tvrdí studenti

Korupce neovlivňuje přijímání na vysoké školy. Zjistila to česká pobočka Transparency International (TIC) ve spolupráci se společností SCIO. Podle jejich průzkumu mezi 4370 studenty, se s přímou žádostí o úplatek v této sféře setkalo jen jedno procento vysokoškoláků, s nepřímou pak 16 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 3500 lidí

3500 lidí přišlo v sobotu na Informační den Univerzity Karlovy. Uchazeči o studium získali praktické informace a dozvěděli se například o zkušenostech ze zahraničních studijních pobytů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforem je třeba, ne dušezpytu

Mnozí věří, že vyšší životní úroveň občanům nabídnou země, jejichž ekonomiky budou poháněné především myšlením. I kdyby to tak nebylo, do terciárního vzdělávání, výzkumu a inovací u nás ročně teče dost miliard na to, abychom se zajímali o jejich osud. Obecný názor - intenzivně artikulovaný v nedávné veřejné diskusi nad strategií terciárního vzdělávání (tzv. Bílou knihou) - je, že ono by to všechno bylo tak nějak lepší, kdyby stát dal víc peněz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Den vědy zviditelnil bádání na univerzitách

Popularizovat českou vědu a přitáhnout středoškoláky ke studiu na vysoké škole je cíl Dne vědy. Dnešního druhého dne této akce se na VŠE zúčastnilo pět pražských univerzit. Přestože se na stáncích škol prezentovaly téměř výhradně technické a přírodovědné obory, bádání ve společenských vědách prý za nimi rozhodně nezaostává, řekl ČTK prorektor pro vědu a výzkum UK Bohuslav Gaš. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pedagogická fakulta UK shání peníze na výplaty

Vysokoškolské učitele Pedagogické fakulty UK v Praze možná čekají skromné Vánoce bez dárků, tedy pokud nespořili.

Podle informací Práva se fakulta, připravující k výkonu povolání budoucí učitele, ocitla ve vážné finanční krizi. Čelí schodku kolem 20 miliónů korun. Učitelé se bojí, že rozpočet na mzdy už vyschl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pedagogická fakluta ve finanční krizi

Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze je ve vážné finanční krizi. Čelí schodku kolem dvaceti milionů korun a učitelé se bojí, že nedostanou výplaty. Pedagogové budou podle Práva ve středu jednat s představiteli školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pedagogická fakulta ve finanční krizi

Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy je ve vážné finanční krizi. Čelí schodku kolem dvaceti milionů korun. Učitelé se podle deníku Právo bojí, že nedostanou výplaty. Zítra budou jednat s vedením školy. To je připravené fakultě pomoci. V poslední době odešli čtyři pedagogové do důchodu, škola je ale z finančních důvodů nemohla nahradit novými učiteli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pedagogické fakultě chybí peníze

Pražská pedagogická fakulta Univerzity Karlovy má velké finanční problémy. Kvůli nedostatku peněz by se již dnes mělo sejít vedení fakulty s ostatními pracovníky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je to vážné, říká fakulta

Finanční situace Pedagogické fakulty UK (PedF) je podle mluvčího univerzity Václava Hájka špatná. Podklady o ekonomické situaci předá fakulta vedení univerzity. Z její strany je možné i finanční jištění, uvedl Hájek. Fakultě podle neoficiálních informací chybí 20 miliónů. Hledá řešení, aby odvrátila katastrofu, že nebude mít z čeho vyplatit mzdy svým zaměstnancům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu S Erasmem do Evropy

Nejjednodušším a nejrozšířenějším způsobem, jak vycestovat do zahraničí, je takzvaný studijní pobyt Erasmus. Zájemce si může vybrat zhruba z třicítky evropských zemí. Veškerá výběrová řízení na studijní pobyty jsou plně v kompetenci studentovy domovské univerzity. To znamená, že první informace o pobytu v zahraničí byste měli hledat ve škole.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mluvčí: Peníze chybí všem humanitním fakultám, nejen pedagogické

Finanční situace Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (PedF UK) je podle mluvčího univerzity Václava Hájka špatná, problémy prý mají v podstatě všechny humanitní obory. Deník Právo dnes uvedl, že PedF UK chybí asi 20 milionů korun a peníze prý nebudou ani na výplaty učitelů. O platy se podle Hájka vyučující bát nemusí, zároveň však dodal, že pokud budou dál pokračovat restrikce v rozpočtu vysokých škol, musely by se pravděpodobně utlumit takzvané malé humanitní obory.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Projekt CEVA má propojit české poznatky laboratorní diagnostiky

Projekt internetového programu CEVA (Centrum edukace a výzkumu Abbott) má propojit poznatky českých odborníků v medicínské laboratorní diagnostice a rozvinout spolupráci mezi výzkumem a jeho klinickou aplikací. Jeho autoři ho dnes představili médiím a odborné veřejnosti v rezidenci amerického velvyslance v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s děkanem PF UK Alešem Gerlochem

Dnes je mým hostem děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy, profesor Aleš Gerloch.

Dobrý den, pane  děkane.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita udělila tituly

Ostrava - Dva čestné tituly doctor honoris causa včera udělila Ostravská univerzita špičkovým osobnostem české vědy - v oboru anglické literatury profesoru Karlovy univerzity Martinu Hilskému a v oblasti chemických věd Kamilu Wichterlemu, uznávanému specialistovi chemického inženýrství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pocta Hilskému a Wichterlemu

Ostravská univerzita udělila ve středu čestné tituly doctor honoris causa dvěma významným osobnostem české vědy.

V oboru literárních věd titul získal překladatel Shakespeara, profesor Karlovy Univerzity Martin Hilský, v oblasti chemických věd Ostravská univerzita ocenila Kamila Wichterleho, uznávaného specialistu chemického inženýrství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Chebu se opět sejde dějepisná elita studentů

Vědomostní dějepisné klání studentů proběhne ve čtvrtek ve velkém sálu vysoké školy ekonomické. „Do Chebu přijede 201 studentů a 65 středoškolských profesorů dějepisu z 63 českých a 2 bratislavských gymnázií, rovněž několik renomovaných historiků z Karlovy univerzity či Historického ústavu České akademie věd,“ uvedl učitel dějepisu chebského gymnázia Miroslav Stulák.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesoři Hilský a Wichterle získali v Ostravě čestné doktoráty

Ostravská univerzita (OU) dnes udělila čestné doktoráty dvěma významným osobnostem české vědy. Univerzitní profesor Martin Hilský získal titul doctor honoris causa v oboru anglické literatury. Kamil Wichterle byl oceněn jako uznávaný odborník v chemickém inženýrství. Oba profesoři převzali diplomy při dnešním zasedání univerzitní vědecké rady. ČTK o tom informovala mluvčí OU Eva Kijonková.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci získali sedmdesát procent složení mamutí DNA

S převratnou informací přišel prestižní americký časopis Science. Vědcům, kteří v internetové dražbě koupili srst z mamuta, se podařilo získat sedmdesát procent složení jeho DNA. Díky tomu jsou jen krůček od toho, aby se jim vyhynulého obra podařilo naklonovat. Za převratný krok to označují i paleontologové z pražského Národního muzea a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdyby takové znalosti měli studenti u státnic

Chebská soutěž i letos lákala mladé historiky celou řadou drahých cen, rozpočet přesáhl milion korun. Otázky a úkoly připravili historik z Karlovy Univerzity Petr Čornej a pedagog pořádajícího chebského gymnázia Miroslav Stulák.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladí vědci v Praze diskutují o rovných příležitostech

Mladí badatelé z celé Evropy se sešli v Praze, aby debatovali o rovných příležitostech mužů a žen ve vědě a výzkumu. Zároveň budou probírat i výsledky svých bádání v pěti dalších tématech, jednímž z nich jsou například vztahy kultury a moci. Na dnešní tiskové konferenci to řekla česká koordinátorka projektu Luďa Klusáková z Univerzity Karlovy.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Na platy a stipendia bude“

„Kolegium rektora rozhodlo, že aktuální závazky fakulty musí být dodrženy a v případě reálné hotovostní nouze pedagogické fakulty budou garantovány celouniverzitně,“ potvrdil mluvčí univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstava Pražský student

Kalendářní rok s osmičkou na konci se sice pomalu chýlí ke konci, své otěže předá roku 2009 až za více než měsíc, a tak stále máme čas přemýšlet o tom, co nám tento rok přinesl a z čeho se můžeme těšit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor chce půjčku pro pedagogickou fakultu

Akademický senát Univerzity Karlovy bude řešit finanční potíže pedagogické fakulty. Rektor Václav Hampl bude chtít devítimilionovou injekci. Řekl to v rozhovoru s Václavem Moravcem na Impulsu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Voják se stal knězem a úředníkem

Tento týden zakončili čeští egyptologové výzkum pohřební komory hodnostáře Menechibnekona. Přinesl zajímavé informace z jeho osobního života a zároveň ukázal, jak se v polovině prvního tisíciletí před naším letopočtem měnila egyptská společnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK své pedagogické fakultě peníze nepůjčí, pokryje však závazky

Karlova univerzita v Praze neposkytne své pedagogické fakultě (PedF UK) půjčku, o kterou kvůli špatné finanční situaci požádalo tento týden její vedení. ČTK to dnes oznámil mluvčí univerzity Václav Hájek. Pokud by ale podle něj PedF UK došly finance, univerzita by převzala její závazky. Hájek tak uklidnil učitele, kteří se obávali, že se peníze nenajdou ani na jejich výplaty. Vyplácena budou nadále i stipendia.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze