Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zákon o reformě VŠ za rok

Zákon o reformě VŠ za rok

5.12.2008, rubrika: Zpravodajství, strana: 8, autor: (map, ČTK)

Návrh zákona o reformě českého vysokého školství by mohl být připraven na podzim příštího roku. Oznámil to ve čtvrtek ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Podle Karlovy univerzity je ale zpracování nedostatečné, proto univerzita vydala odmítavé stanovisko k procesu přípravy tzv. bílé knihy, z níž má zákon vzniknout. Nejvíce univerzitám vadily změny v obsazení a kompetencích správních rad. Zástupci škol se báli ztráty akademických svobod a přílišného zasahování politiků a soukromého sektoru.

Odborníci také upozorňovali, že navrhované způsoby zapojení soukromého sektoru nejsou moc dobře proveditelné u humanitních oborů. Bílá kniha podle kritiků také zásadně poškodí primární výzkum.

Liška však řekl, že návrhy univerzit brali na ministerstvu velmi vážně, odmítl také námitku, že na debatu bylo málo času. Finální podoba bílé knihy, kterou včera ministerstvo školství představilo, je ve skutečnosti už třetí verzí naZ vrhované reformy.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze