Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: Reformy nemají smysl, když univerzity bojují o přežití

Rektoři: Reformy nemají smysl, když univerzity bojují o přežití

    Praha 4. prosince (ČTK), autor:    kli pba

Reformy českého vysokého školství nebudou mít smysl, pokud univerzity bojují o holé přežití. Chybí jim jedna a čtvrt miliardy korun, nejhůř na to doplácejí humanitní obory. ČTK to řekl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Rektoři na dnešním plénu České konference rektorů diskutovali s ministrem školství Ondřejem Liškou také o budování partnerství vlády, univerzit a komerční sféry, díky němuž lépe zvládnou dopady finanční krize. 


    Podfinancování univerzit se prý týká zejména společenskovědních oborů, jejich financování ze soukromých zdrojů je totiž obtížněji proveditelné. Navíc podle Hampla hospodaří na nejnižší možné hladině, čili i mírné snížení rozpočtu se jich velmi citelně dotkne. Vážné problémy už v nedávné době hlásily Pedagogická a Filozofická fakulta UK. 


    Rektor ČVUT Václav Havlíček jako zástupce technické univerzity k tomu řekl, že ani technické obory na tom nejsou dobře, k výuce prý potřebují speciální a drahé vybavení, které ale nakupují za světové ceny. 


    Rektoři se dále shodli na tom, že za současné finanční krize bude nějaký soukromý investor jen těžko ve financování upřednostňovat humanitní vědy. 


    Vedoucím univerzit se nelíbí ani návrh poslance Pavla Ploce (ODS), který při včerejším druhém čtení návrhu státního rozpočtu požadoval převést 150 milionů korun z výzkumu a vývoje na vysokých školách na podporu činností ve sportu. 


    "Bylo by tragédií, kdyby vysoké školy musely čekat na peníze z porcování medvěda," dodal rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls s tím, že podfinancování univerzit se musí řešit dlouhodoběji a komplexněji. 






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze