Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mladí vědci vědí, kolik hormonů „nacucá“ rostlinná buňka

Mladí vědci vědí, kolik hormonů „nacucá“ rostlinná buňka

5.12.2008, rubrika: Studium, strana: 17, autor: Jan Kovařík

„Víme, kolik hormonů nacucá rostlinná buňka a co vypuzuje. Čili jde o jakousi látkovou výměnu, “ objasnil mi populárním způsobem bakalář Petr Hošek (22) z pražského ČVUT, jenž studuje na fakultě biomedicínského inženýrství a je čerstvým držitelem Ceny Josefa Hlávky. Ta obnáší 20 tisíc Kč.

Ve své práci v Ústavu experimentální botaniky vytvořil model transportu rostlinných hormonů. Na koleji pomáhá při správě počítačové sítě a na otázku, co podnikne s penězi, poznamenal, že je „zatím dá na účet“. Ve skutečnosti prý půjdou na domácnost a o detailním upotřebení rozhodne rada domácnosti, což je zřejmě krycí výraz pro přítelkyni. „Prostě jsem se osamostatnil, “ vysvětluje.

Na hlavě má černý šátek, jaký ještě nedávno nosil houslový virtuos Šporcl, ale s napodobováním to nemá nic společného. „ Padaly mi vlasy do očí, tak jsem je dal pod šátek, “ odtušil Hošek a na důkaz ukázal bohatou kštici zvlněných vlasů.

Na základě vědecké práce mu ústav nabídl zaměstnání na čtvrt úvazku. „Budu pokračovat na své bakalářské práci, “ těší se Hošek, jemuž při předávání cen na Hlávkově zámku v Lužanech čestný prezident Akademie věd ČR Rudolf Zahradník načrtl, jaká ho čeká cesta: „Vědcův život začíná v pondělí ráno a končí v neděli večer.“


Filmy bez kina


Magistr Filip Cenek (32) z Filmové a televizní fakulty AMU dostal pozvání do Lužan za práci Filmy bez kina aneb Práce s pohyblivým obrazem v galeriích.

„Peníze za cenu? Vložím je možná do vyvolání jednoho filmu, to je poněkud drahá záležitost, “ prozradil mladík ve svetru, jemuž by jeho věk těžko někdo hádal. Ale i tak už přednáší na technice v Brně na téma vizuální kompozice v čase.

Žije v moravské metropoli s partnerkou, která také studovala umění a „dobře kreslí“.


Transplantace rohovky


„Za co jsem dostala Hlávkovu cenu? Za práci o transplantaci rohovky, “ řekla Právu MUDr. Magdaléna Netuková, Ph. D., (31) vdaná černovláska po 2. atestaci ze 3. lékařské fakulty.

Více než dva roky pracovala ve výzkumu ve Velké Británii a nepochybuje o tom, že ČR patří v transplantaci oční rohovky na přední pozice ve světě. Dokládá to i čísly: „V Česku se ročně provede na 600 takových transplantací, v Británii kolem dvou tisíc a v USA na 30 tisíc. Fakt jsme v tom dobří.“

Doplní, že jsou dvě hlavní skupiny příjemců – lidé s vrozenými vadami rohovky a ti, u nichž nastaly změny průhlednosti rohovky po zánětech.


Rozdělili 1,4 miliónu


„Před sto lety zemřel největší mecenáš české vědy a kultury Josef Hlávka, který veškerý svůj majetek odkázal českému národu. Jeho nadace z výnosu majetku uspokojuje i potřeby mladých vědců, “ prohlásil v Lužanech šéf nadace profesor Václav Pavlíček, když rozdělil mezi 44 nových držitelů Ceny Josefa Hlávky z pražských a brněnských vysokých škol na 900 tisíc korun.

Hlávkovou medailí (a 50 tisíc Kč) byli poctěni čtyři vynikající čeští vědci a podle mecenášovy závěti převzaly finanční částky také město Přeštice a Národní muzeum v Praze (po 100 tisících) a klatovské Gymnázium J. Vrchlického (80 tisíc).

Laureátům přišli blahopřát i mnozí rektoři, ale i současný šéf Akademie věd České republiky Václav Pačes, který jim připomněl Hlávkovu zásadu „vrátit společnosti to, co jim svou podporou umožnila získat“.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze