Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak studovat v EU...

Jak studovat v EU...

1.12.2008, rubrika: Akademie, strana: 5, autor: MILOŠ CIHELKA

Při rozhodování o případném studiu vysoké školy v zemích Evropské unie je důležité dobře zvážit své předpoklady. Zejména jazykové a finanční.


Studovat v zemích Evropské unie dnes není pro mladé Čechy nic neobvyklého a složitého. K studijnímu výjezdu na vybranou evropskou vysokou školu či univerzitu stačí splnit jen několik málo podmínek. V zemích EU totiž platí pravidlo, že student z jiného členského státu musí mít stejné podmínky pro studium jako místní občané. Pokud se tedy v dané zemi neplatí školné, neplatí ho ani čeští studenti. Jak tedy postupovat? Vyberte si zemi a školu a napište si o přihlášku. Na webových stránkách zvolené školy najdete informace o tom, z čeho sestávají přijímací zkoušky nebo zda škola přijímá studenty bez přijímaček na základě jiných kritérií, jako je prospěch ze střední školy apod. Stejně jako máte stejná práva s „domácími“ studenty, nemůžete na druhé straně počítat s tím, že vám bude na rozdíl od nich při přijímačkách něco odpuštěno. Zvažte proto dobře své předpoklady.

Například v Británii se přihlášky na všechny vysoké školy podávají prostřednictvím internetové stránky www.ucas.com, kde je také možné zjistit, které obory se na jednotlivých školách daný rok otevírají. Podání přihlášky na jeden obor je zpoplatněno částkou pěti liber, na více oborů 15 librami. Ověřte si své jazykové znalosti. Pro studium v zahraničí je pochopitelně znalost příslušného jazyka nezbytným předpokladem. Některé země či vysoké školy vyžadují její doložení mezinárodní certifikovanou zkouškou, jakou je třeba v případě angličtiny Cambridge ESOL či TOEFL nebo v němčině zkoušky pořádané Goethe institutem. Uznávána bývá někde i maturita na české cizojazyčné střední škole.

Jaký doklad (a zda vůbec) ta která škola požaduje, opět zjistíte nejlépe na jejích internetových stránkách či přímým dotazem na zahraničním oddělení školy.

Nejjednodušší a nejrozšířenější cestou ke studiu v EU je program Erasmus. Stipendium v rámci tohoto programu je nabízeno studentům vysokých nebo vybraných vyšších odborných škol. Každý student může v rámci programu vyjet pouze jedenkrát. Student musí být zapsaný minimálně do druhého ročníku studia. Délka pobytu v zahraničí se pohybuje od 3 do 12 měsíců. Student dostává od své domácí univerzity stipendium, jehož měsíční výše se podle cílové země pohybuje od 277 (Lotyšsko) do 523 euro (Británie). Tyto prostředky jsou určeny na pokrytí nákladů na pobyt. O možnosti ubytování se zajímejte ještě před přijetím. Některé zahraniční školy nabízejí zajištění ubytování na koleji všem studentům. Jinde zprostředkuje ubytování místní koordinátor programu Erasmus. Není to ovšem zdaleka pravidlo. Pokud si budete muset hledat bydlení sami, zkuste si je najít a rezervovat co nejdříve. Skoro vždy je možné rezervaci či podnájem zrušit. Po oznámení výsledků přijímaček bude počet zájemců o ubytování mnohem větší a hrozí, že na vás zbudou finančně nepříliš výhodné možnosti. Udělejte si osobní rozpočet. Zjistěte si obvyklé životní náklady studentů v příslušné zemi. například na studentské stránce www.nazkusenou. cz. Pokud je nepokryje vaše stipendium či úspory, nebo žádné nemáte, zajistěte si včas jiný příjem. Nemohou-li vaše studium sponzorovat rodiče, bude vhodné si zajistit nějakou brigádu. Čeští studenti mohou v zemích EU pracovat bez dalších povolení a požívají řady daňových zvýhodnění.


Foto popis| Studium v zahraničí vás jistě obohatí nejen vědomostmi.

Foto autor| Repro LN




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze