Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova odmítá Bílou knihu

Univerzita Karlova odmítá Bílou knihu

3.12.2008, rubrika: Domov, strana: 4, autor: pk

PRAHA „První verzi Bílé knihy terciárního vzdělávání a celý dosavadní proces jejích příprav odmítáme.“ Tak zní oficiální stanovisko Univerzity Karlovy ke koncepčnímu dokumentu ministerstva školství o reformě terciárního vzdělávání.

Důvod? Univerzita považuje celý postup přípravy Bílé knihy a její vypořádání za nedemokratické. Nelíbí se jí například, že součástí Bílé knihy nebyly analýzy klíčových věcí či modelů řízení. Proto se k nim nemohl nikdo vyjádřit. Akademikům vadí také to, že se až z připomínek dozvěděli o zamýšlené existenci Rady pro terciární vzdělávání.

„Pokud se potvrdí, že je připravovaná druhá verze Bílé knihy, tak očekáváme mnohem kvalitnější a propracovanější obsah a mnohem transparentnější a demokratičtější diskusi o této verzi,“ prohlásil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Ministerstvo: Jiná verze Bílé knihy nebude S druhou verzí zprávy však ministerstvo školství nepočítá. Současnou podobu Bílé knihy i se zapracovanými připomínkami považuje za definitivní. A ve stejné podobě ji předloží v nejbližší době vládě. „Univerzita Karlova sama vysoce oceňuje snahu autorského týmu detailně vypořádat připomínky, které se objevily během veřejné diskuse. Optiku jejího pohledu samozřejmě bereme v potaz,“ řekl Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva školství.

Podle jeho slov už v lednu začne ministerstvo školství pracovat na na věcném záměru zákona o terciárním vzdělávání. „Věříme, že Univerzita Karlova s námi bude, stejně jako všechny ostatní vysoké školy, na jeho přípravě aktivně spolupracovat,“ dodal.

Žádná jiná univerzita ani vysoká škola Bílou knihu takto razantně neodmítla. Přesto k ní měly připomínky i ostatní školy. Nejčastěji zmiňovaná byla obava, aby se kvůli proměně kompetencí správních rad nestaly vysoké školy závislé na zájmech politických subjektů a podnikatelských sfér.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze