Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna se podruhé mimořádně sešla, jednala o rozpočtu i daních

Sněmovna se podruhé mimořádně sešla, jednala o rozpočtu i daních

Praha 3. prosince (ČTK) - Sněmovna se tento týden už podruhé mimořádně sešla, tentokrát kvůli návrhu státního rozpočtu na příští rok. Rozhodnout by o něm mohla nejspíš příští týden. Odpoledne se pak poslanci vrátili k programu svého prvního mimořádného jednání, které zahájili v úterý. Projednali řadu daňových změn či novelu školského zákona. V programu jim ještě zbývá 13 bodů, k nimž by se měli dostat pravděpodobně v úterý 9. prosince. 


    O rozpočtu se zamýšleným schodkem 38 miliard korun zákonodárci debatovali tři hodiny. V nich se většinou snažili zajistit obcím, organizacím a farnostem ve svém regionu dotace na různé projekty. Takzvaně porcovali medvěda. 


    S největším požadavkem přišel ministr práce Petr Nečas (ODS). Navrhl, aby do platů zaměstnanců veřejného sektoru putovalo ještě o 2,7 miliardy korun víc. Důvodem je snaha o zmírnění dopadů krize. Peníze by se převedly z dotací pro Státní fond dopravní infrastruktury a z kapitoly státního dluhu. Návrh hospodaření státní pokladny na rok 2009 poslali zákonodárci do závěrečného projednávání, které se uskuteční nejspíš příští týden. 


    Odpoledne se dolní komora vrátila k programu mimořádné schůze, kterou zahájila v úterý. Nejprve poslanci dokončili debatu o dopadech krize. Sněmovna pak vyzvala vládu, aby další reformy konzultovala s opozicí a snažila se na nich najít širší shodu. Kabinet by také měl zlepšit podmínky pro čerpání peněz z fondů EU a zdůraznit při evropském předsednictví nutnost koordinace hospodářské politiky. 


    Zákonodárci poslali do závěrečného projednávání také navrhované daňové úpravy. Daně z příjmů fyzických osob by měly od ledna činit 15 procent, sociální odvody by měly klesnout o 1,5 procentního bodu. Opozice záměr kritizuje. Výhrady k němu mají i někteří poslanci ODS. Mezi nejhlasitější odpůrce patří Vlastimil Tlustý. Původní plán totiž počítal s tím, že sazba daně klesne na 12,5 procenta a budou menší slevy na dani. Ostatní změny se týkají dalších daní. Novela školského zákona zas počítá s tím, že by se za poslední ročník mateřské školy zas začalo platit. I o tom by sněmovna mohla rozhodnout příští týden. 


    O svolání obou mimořádných schůzí, které začaly tento týden, požádala ODS. Učinila tak poté, co minulý týden jednání zkrachovalo, když se koalice s opozicí neshodla na programu. Dnes se koalici stejně jako v úterý podařilo přes nesouhlas opozice seznam bodů prosadit. Příští týden se má konat další mimořádná schůze, tentokrát na žádost ČSSD. Poslanci by se měli sejít 9. prosince a od 14:00 jednat o lisabonské smlouvě. Po dokončení debaty by pak měli pokračovat tam, kde dnes skončili. 


    Kateřina Krausová mal




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze