Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita, babylon národů

Univerzita, babylon národů

11.12.2008, rubrika: Kraj Plzeňský, strana: 4, autor: MARKÉTA SANALLA

VYSOKÉ ŠKOLY Zahraničních vysokoškoláků v Plzni každým rokem přibývá. Na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy je nejpočetněji zastoupeno Portugalsko následované Řeckem. Na Západočeské univerzitě převažují Slované, především mladí lidé ze Slovenska.


Plzeň - Zájem zahraničních studentů o vzdělání na plzeňských univerzitách stále stoupá. Přijíždí ale méně vysokoškoláků z exotických zemí a posluchárny plní studenti z Evropské unie nebo Ruska. Mají to sem prostě blízko.

To potvrzuje i AzmiMaatok, řecký student všeobecného lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. „Když jsem se rozhodoval, kam jít studovat, byla mi doporučena právě Plzeň s tím, že zdejší lékařská fakulta je jedna z nejkvalitnějších. Hodně pro mě bylo také důležité, že to mám do Řecka docela kousek. Také rodiče za mnou mohou častěji přiletět,“ říká AzmiMaatok.


Nejvíce lékařů se vrací za Pyreneje Právě Řekové jsou druhou nejpočetnější národností zahraničních studentů na lékařské fakultě. Tradiční prvenství si už několik let drží studenti z Portugalska. Těch je nyní na fakultě více než dvě stovky. „Dále u nás studují Švédové, Britové, ale také vysokoškoláci z Blízkého východu či Indie,“ sděluje Pavel Fiala, proděkan pro paralelní výuku magisterského programu v angličtině na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni.

Více než čtyři stovky studentů ze čtyřiceti zemí studují také na Západočeské univerzitě. „Oproti loňskému roku počet cizinců opět mírně narostl. Jsou tu nejen ti v celých studijních programech, ale rovněž cizinci, kteří pobývají na univerzitě kratší dobu: například na stážích v rámci meziuniverzitních spoluprací nebo díky stipendiím české vlády, případně v rámci programu Erasmus,“ sděluje Helena Marie Adjal, vedoucí odboru Zahraniční vztahy na Západočeské univerzity.

Nejvíce si plzeňskou vysokou školu oblíbili studenti ze slovanských zemí. „Studium v češtině pro ně není tak složité amají to sem blízko,“ zdůrazňuje Helena Marie Adjal. „Univerzitu vyhledávají především Slováci, kterých je zde třináct. Následují Uzbeci, Ukrajinci, Vietnamci a Rusové. Z ostatních států jsou zastoupeni studenti například z Arménie, Jordánska, Kyrgyzstánu nebo Peru,“ vypočítává Markéta Kohoutková z odboru Zahraniční vztahy ZČU.

Na univerzitě studuje většina cizinců v českém jazyce, a tak školné neplatí. Jinak je tomu na Lékařské fakultě UK v Plzni, kde zahraniční studenti v českých studijních programech tvoří zanedbatelnou menšinu a většina cizinců chodí na přednášky v angličtině. „Školné za akademický rok činí pro studenty všeobecného lékařství v angličtině 8,5 tisíce eur (cca 220 tisíc Kč). Studenti zubního lékařství platí za výuku v angličtině devět tisíc eur,“ konstatuje proděkan Pavel Fiala.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze