Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Humanitní fakulty plánují bojkot přijímacích zkoušek

Humanitní fakulty plánují bojkot přijímacích zkoušek


11.12. 16:35 Exkluzivně, autor: Klára Bílá

Akademický senát Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se rozhodl k radikálnímu řešení. Předsednictvo by se podle předaného mandátu mělo spojit s ostatními humanitními fakultami a stávkovat. Kdy? V době přijímacích zkoušek.


"Předsedové senátů budou jednat, kdy by se to mohlo uskutečnit," uvedl studentský aktivista Ondřej Tichý. Chtějí se spojit s řadou dalších škol po celé České republice.


Děkanové již delší dobu řeší nedostatek financí na humanitních fakultách. Nikdo to s nimi neřeší. Proto chtějí sáhnout po radikální formě protestu. "Pravděpodobně by se stávkovalo v den přijímacích zkoušek," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ místopředseda Akademického senátu Filozofické fakulty UK Josef Šlerka.


Co by to znamenalo? Podle Šlerky by samozřejmě všichni zájemci o studium přišli k přijímacím zkouškám, nebyli by však odbaveni a nikdo by se jim nevěnoval. "Opravdu už nevíme, jak jinak upozornit na to, že humanitním oborům chybějí peníze," dodal Šlerka.


Připojí se ostatní?


V příštích dnech by tedy předsedové Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy měli jednat s ostatními. Na čem se přesně dohodnou, se uvidí. Například podle děkana Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Petra Grulicha je stávka u přijímaček až moc radikální. "V okamžiku, kdy se nepřipojí všechny fakulty, půjdou studenti ke konkurenci," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ děkan Grulich.

K jemnější formě protestu by se ovšem jeho fakulta nejspíš připojila. "Bude-li Filozofická fakulta UK protestovat, jsem přesvědčen, že se k jejich protestu připojí i další filozofické fakulty, patrně včetně naší," potvrdil Grulich.


Liška s miliardou v ruce


Humanitním fakultám chybějí peníze na další pozice akademických pracovníků. Ministerstvo totiž na školy tlačí, aby přijímaly více studentů a vytvářely tak nová místa pro pedagogy, peníze jim však nepřibývají. Ministr školství Ondřej Liška tvrdí, že má řešení. "Podpora sněmovny v navýšení rozpočtu pro vysoké školy je minimální. Proto jsem se snažil v rozpočtu na příští rok najít nějaké peníze. Našel jsem skoro miliardovou rezervu," řekl ministr on-line deníku TÝDEN.CZ bez dalšího upřesnění.  





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze