Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti: Financování vědy je nevyhovující, vyzývají k dialogu

Studenti: Financování vědy je nevyhovující, vyzývají k dialogu

Praha 13. července 2009 (ČTK)

Reprezentace studentů považuje financování vědy za naprosto nevyhovující bez ohledu na plánované škrty ve státním rozpočtu vyvolané hospodářskou krizí. Předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol vyzvalo k dialogu o problému. Reagovalo tak ve stanovisku, které dnes poskytlo ČTK, na konflikt vládní Rady pro výzkum a vývoj a Akademie věd kvůli rozdělení státní dotace výzkumným institucím podle nové metodiky hodnocení výsledků vědecké práce. Vedení nejvíce postižené akademie považuje metodiku za chybnou a drastické snížení dotace akademii za likvidační.


Studentům se nelíbí způsob, jakým do sporu vstoupily svými stanovisky Svaz průmyslu a dopravy a užší předsednictvo Rady vysokých škol. Studentům podle jejich mluvčího Miroslava Jašurka nejvíc vadí, že svaz zpochybňuje efektivitu vědeckých výsledků akademie, zatímco zcela pomíjí kontrolu efektivity miliard korun, které plynou prostřednictvím průmyslu a obchodu do aplikovaného výzkumu. Vedení Rady vysokých škol se zřejmě mylně domnívá, že rozpočtové škrty budoucnost vysokých škol neohrozí, proto se postavilo spolu se svazem na stranu vládní rady, soudí podle mluvčího studenti.


Předsednictvo Studentské komory je přesvědčeno, že podpora vědy a základního výzkumu je nezbytná pro budoucnost společnosti. Nyní tomu ale podle jeho stanoviska odporuje nová metodika hodnocení vědeckých výsledků i plánované zásadní zvýšení investic do inovací, u nichž je diskutabilní hodnocení jejich kvality a efektivity. "Přerozdělení prostředků ve prospěch ministerstva průmyslu a obchodu je navíc v rozporu s doposud mnohokrát deklarovanou nutností zjednodušení a zprůhlednění financování výzkumu a vývoje v ČR," uvádí ve stanovisku.


Studenti rovněž odmítají pokusy o vytváření umělých sporů mezi vysokými školami a akademií. Všechny aktéry sporu proto vyzvali, aby zahájili "otevřený dialog, jehož cílem bude vytvoření dlouhodobě stabilního prostředí pro rozvoj kvalitní vědy a vzdělanosti v ČR".


Nový způsob financování výzkumu a vývoje ze státního rozpočtu má podle vládního rozhodnutí platit od příštího roku. Během tří let krátí dotaci akademii zhruba o polovinu. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu. Více peněz proto naopak dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technologická agentura. Šéf akademie Jiří Drahoš hovoří o likvidačním rozpočtu. V médiích se už objevila informace o údajném zájmu České spořitelny o hlavní budovu akademie na Národní třídě v Praze. To ale banka ostře odmítla.


Uměnovědci připravují protest prostřednictvím happeningu, o jehož podobě rozhodnou v nejbližších dnech. K účasti na něm vyzvali všechny pracoviště akademie. Drahoš již dříve řekl, že se veřejných protestů osobně účastní.


Akademický sněm 30. června uložil Akademické radě projednat finanční situaci akademie s představiteli všech parlamentních stran, sněmovními a senátními výbory a informovat o ní evropského komisaře pro vědu a výzkum Janeze Potočnika a komisařku pro regionální politiku Danutu Hübnerovou. Rada považuje tento postup za politizaci problému a odmítá přenášení diskuse o financování české vědy na mezinárodní fórum.


vh mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze