Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Letní škola učí cizince česky

Letní škola učí cizince česky

10.7.2009, rubrika: Praha - Střední Čechy, strana: 11, autor: Vít Hnízdil



Už podvacáté přijeli do metropole studenti, kteří někdy ani netuší, kde naše země leží


Zaplatí od 750 do 890 eur za čtyři týdny učení a vyrazí do Prahy na kurz češtiny. Karlova univerzita pořádá letní školu češtiny pro zahraniční studenty už podvacáté.

Letos bude nejen v hlavním městě, ale i v Poděbradech a zúčastní se jí 180 lidí z celého světa. S výukou se začalo na státní svátek – v pondělí 6. července. Většina z nich je v Česku vůbec poprvé a náš jazyk vůbec neumí. Ale najdou se mezi nimi i výjimky. „Už jsem tu druhý rok po sobě. Vím, že je český jazyk velmi složitý a komplikovaný, a tak doufám, že už budu mluvit česky lépe než před rokem,“ říká lámanou češtinou Jean-Francois Coupaz, frankofonní Kanaďan z Ottawy. Pak ale pokračuje raději v angličtině. „Mám v Čechách hodně známých. Oni se učí anglicky a já zase česky. Líbí se mi mentalita Čechů. Jsou veselejší než lidé tam u nás.

Výuka v letní škole češtiny funguje podobně jako v každé jiné škole. Dopoledne je vyučování, odpoledne další program zaměřený na češtinu. Absolventi by měli umět komunikovat slovem i písmem, bez problémů číst a také se vypořádat s gramatikou. Po obědě probíhají nejrůznější kulturní akce a odborné přednášky, například na téma česká historie a literatura. „Kromě zdokonalení ve vašem jazyce mám rád i historii. Proto se na přednášky moc těším,“ dodává osmačtyřicetiletý Kanaďan.

Kurz pořádá Ústav jazykové a odborné přípravy při UK. Jako přípravu pro přijetí na českou vysokou školu bere výuku češtiny i Joseph Essilfie z Ghany.

„Česky neumím vůbec. Využil jsem nabídky naučit se česky a rád bych tu šel v září na Vysokou školu chemicko-technologickou. Proto se budu učit nejdřív v Poděbradech a pak i v srpnu tady v Praze na navazujícím studiu,“ říká.

„Chci si na konci kurzu udělat certifikovanou zkoušku z češtiny,“ doplnil usměvavý Afričan, připomínající Mirečka z Básníků. Jako většina studentů letní školy je i on v České republice poprvé v životě. „Co jsem stihl vidět, tak je vaše země moc hezká. Ale jinak o ní moc nevím. Snad jen, že tu máte hodně zajímavých starých památek,“ vybavil si.

Nejvíce studentů přijelo tradičně z Ruska a Ukrajiny, téměř padesátka mladých lidí. Zájem o češtinu je i v sousedních státech – Polsku a Německu. Asi nejexotičtějšími studenty jsou chlapci ze Salvadoru a z Tchaiwanu. „Letos je tu nebývalé množství Američanů. Těší nás to,“ řekl Právu Zdeněk Pressl, zástupce ředitele Institutu pro jazyk a přípravná studia.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze