Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti by byli jako klienti školy

Studenti by byli jako klienti školy

20.7.2009, rubrika: Téma, strana: 3, autor: Petra Benešová



Rozhovor


Platit za studium na vysoké škole by mohlo být pro studenty především motivací. Zbytečně by nepřestupovali z oboru na obor a neprodlužovali si studium. „Škola, o kterou by byl zájem, by si mohla účtovat vyšší školné a naopak, kde by byl zájem nízký, by se školné nevybíralo,“ říká ekonom Daniel Munich, který se podílí na tvorbě reformy vysokých škol.


* HN: Je podle vás dobré, aby vysokoškoláci platili během studia různé poplatky? Nebylo by snadnější je sjednotit pod jednu částku a zavést školné?


Je to jako s bankovními poplatky: pokud jsou roztříštěné, klient o nich brzy ztrácí přehled. Pokud by už na začátku byla jasná cena, neměl by student pochyby. Navíc pokud by bylo zavedeno školné, mezi školami by to vytvářelo přirozenou konkurenci a tlak na jejich kvalitu.


* HN: V jakém smyslu?


Škola, o kterou by byl zájem, by si mohla účtovat vyšší školné a naopak, kde by byl zájem nízký, by se školné nevybíralo, aby se zájemci přilákali. Nebo by škola musela jít dolů s cenou. Mělo by to velký regulační a motivační efekt.


* HN: Pokud by bylo v Česku zavedeno školné, uvažovalo se nějakým způsobem o jeho maximální výši?


Neuvažovalo se o tom v tom smyslu, že by to bylo jednou provždy dané. Školné by každopádně bylo pro různé obory různé. Záleželo by na výdělkovém výnosu profese, ke které se student kvalifikuje. Právnické fakulty by tak mohly vybírat více peněz než učitelské obory.


* HN: Už dnes si školy určují, kolik student zaplatí, pokud studium přetahuje. Studenti pak rychleji dokončují školu, protože se jim nechtějí platit peníze navíc. Mohlo by mít školné už od začátku stejný efekt?


Peníze jsou velká motivace. Studenti by si už na začátku dobře rozmysleli, zdali obor chtějí studovat a nemají školu jen jako záložní variantu, ze které po roce odejdou. Váhání studentů se prodražuje nejen jim, ale i státu a to by školné mohlo odstranit. Navíc by se změnila vstřícnost škol, které by se chovaly jinak ke svým studentům klientům: rozšíření nabídky oborů, vstřícnější přístup učitelů, kteří by si nemohli dovolit rušit bez oznámení přednášky nebo svoje konzultační hodiny.


O autorovi| Petra Benešová petra.benesova@economia.cz



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze