Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červenec 2009
Dětský uzel aktuálního dokumentu Zastavte reformu a vyhoďte autory, žádají vědci

Po snížení dotací o čtvrtinu by musela Akademie věd propustit až třetinu ze svých 4,3 tisíce vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Matematicko-fyzikální fakulta UK prochází unikátní obnovou

Obrovské lešení zahalilo 13podlažní budovu Univerzity Karlovy, matematicko-fyzikální fakulty v Troji. Univerzita se rozhodla dát budově z 80. let nový fasádní plášť a zvýšit její energetickou úsporu. Tím se ušetří až 50 % energie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ze staré menzy sídlo fakulty

Nové sídlo Fakulty humanitních studií (FHS) chce Univerzita Karlova vybudovat z bývalé menzy. Zatím žádnou vlastní budovu totiž fakulta nemá a budoucí antropology nebo odborníky na elektronická média vzdělává v pronajatých prostorách po celé Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademie už nebude mít své jisté - rozhodnou uznané výsledky

Pokud ale srovnáváme oblast výzkumu a vývoje z pohledu počtu výzkumníků v Akademii věd a na vysokých školách a počtu uznaných výsledků, neuvažuje Akademie ve své argumentaci, že kromě výzkumu musí vysoké školy „odučit“ 240 tisíc studentů (počet studentů roste, prostředky na výuku ne - v příštím roce pocítí vysoké školy v této oblasti pokles, který nárůst peněz na výzkum zdaleka nepokryje).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Celá fakulta bude pod jednou střechou

Tam, kde studenti dříve jedli, by se do šesti let mohli učit. Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy má na stole plány, podle kterých by se novým sídlem měla stát bývalá menza, která stojí na pomezí Troje a Holešovic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Letní škola učí cizince česky

Letos bude nejen v hlavním městě, ale i v Poděbradech a zúčastní se jí 180 lidí z celého světa. S výukou se začalo na státní svátek – v pondělí 6. července. Většina z nich je v Česku vůbec poprvé a náš jazyk vůbec neumí. Ale najdou se mezi nimi i výjimky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Transformeři ničí Akademii věd

Jediná velká reforma, kterou vláda nakonec dokázala prosadit a která s absolutním podivem prošla celým ústavním procesem tichounce jako pšouk, má autory vysokých ambicí a malé kredibility, s neschopností pochopit vztah základního a aplikovaného výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademičtí pracovníci mají letos od státu k dispozici asi 5,9 miliardy korun

První proces je ten, že jsou to, přesně jak popsal pan Holub, jsou tu prostě tři základní lobbistické skupiny, víceméně schopné v jejich procesu, nebo schopnosti ovládat ten politický proces. Jsou to firmy a ministerstvo průmyslu a obchodu, jsou to výzkumné univerzity, možná vůči nevýzkumným univerzitám, ale k tomu rozdílu se zatím v rámci toho vyjednávání jsme se moc nedostali. A pak je tu Akademie věd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědy se zmocnili úředníci

Bylo by však krátkozraké nad situací vědy pokrčit rameny a potichu si myslet, že i když je metodika špatná, tak náš rozpočet plní, a tedy není třeba ji zpochybňovat. A ještě: všiml si někdo toho, že z nového zákona zmizelo slovo věda? V této republice se totiž bude dělat pouze výzkum a vývoj… a samozřejmě i trocha alchymie…

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Václavem Hamplem.

Víte, já učím na lékařské fakultě, kde kromě českých studentů, za které to takříkajíc platí stát, máme také zahraniční studenty, kteří platí nějakých řádově 10 tisíc EUR ročně sami. A jako že bych tam viděl na vlastní oči, když je zkouším, když s nima jsem na semináři, že bych tam viděl jaksi a to je letitá zkušenost, nějaký dramatický rozdíl v motivaci, to úplně nevidím.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Někomu v tomto státě může jít o likvidaci Akademie, říká její šéf Drahoš

Je to jedna z věcí, kterou politici a ani odpovědné instituce zatím nezvládli. Stát investoval do montoven, zatímco Finové do vzdělávání a moderních technologií. Zavázali jsme se, že dáme do veřejných zdrojů na vědu a výzkum jedno procento HDP. Pořád jsme ale na čísle kolem 0,63. Přitom peníze na vědu a výzkum zatím narůstaly jen proto, že se zvyšoval hrubý národní produkt.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Získat peníze je prostě věda

Nestavte základní výzkum proti aplikovanému. Jsou to siamská dvojčata. Jedno bez druhého nepřežije. Lubomír Lízal z CERGE se sice v textu Vysoký trojskok do dálky o tyči (HN 2. července) snažil vysvětlit, proč by měl stát omezit podporu aplikovaného výzkumu a vývoje. Jeho argumenty je však třeba zpochybnit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti: Financování vědy je nevyhovující, vyzývají k dialogu

Reprezentace studentů považuje financování vědy za naprosto nevyhovující bez ohledu na plánované škrty ve státním rozpočtu vyvolané hospodářskou krizí. Předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol vyzvalo k dialogu o problému.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do bývalé menzy se má vejít celá fakulta

Karlova univerzita shání čtvrt miliardy korun, aby se menza pro dva tisíce studentů přestavěla na nové sídlo Fakulty humanitních studií (FHS).

Univerzita proto vypsala architektonickou soutěž, zvítězil v ní návrh brněnských architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře, porota ocenila uspořádání interiéru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová studie: „skryté školné“ jde do tisíců ročně

Pokud student nepřetahuje dobu studia a na škole se „nepoflakuje“, nejedná se o žádné astronomické částky. V průměru jde o tisíc korun za rok. Často však je suma výrazně vyšší. Student si totiž hradí náklady za kolej, stravu, učebnice a dopravu, což za měsíc představuje pět až sedm tisíc korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné krok vpřed, který se politici bojí udělat

Vzdělání na vysokých školách by mělo být zdarma. Tohoto tvrzení se zatím čeští politici důsledně drží už dlouhé roky. Přitom mnoho vyspělých zemí považuje diplom za hodnotu, za kterou se platí. Už dnes však není vysokoškolské vzdělání ani v českých podmínkách zadarmo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti by byli jako klienti školy

Platit za studium na vysoké škole by mohlo být pro studenty především motivací. Zbytečně by nepřestupovali z oboru na obor a neprodlužovali si studium. „Škola, o kterou by byl zájem, by si mohla účtovat vyšší školné a naopak, kde by byl zájem nízký, by se školné nevybíralo,“ říká ekonom Daniel Munich, který se podílí na tvorbě reformy vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Limity regulace školným

To, že na českých vysokých školách se léta platí drobné poplatky za administrativu, vyšší za opakované zkoušky, nejvyšší za zbytečné prodlužování studia, se ví. Jen až nyní je jasné kolik. Používat to jako argument pro či proti zavedení školného je ale ošidné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dopisy a e-maily

Jakmile je zapsán a zaplatil školné za první rok studia, je zčásti po klientském přístupu. Málokdo je ochoten měnit školu, když zjistí, že neplní úplně všechno, co slíbila. A reklamovat studium jako špatně dodanou službu nelze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Peníze pro základní výzkum

My máme v zákoně napsáno, že základní výzkum dostává podporu státu a státu že není do toho nic, co si dělá  základní výzkum. Což já považuji za chybu. Normálně ve vyspělém světě stát má zájem o tom, co se v tom základním výzkumu provádí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vražda české vědy

V celé vědě přitom zůstanou stejné peníze, posílí ale aplikovaný výzkum na úkor základního. Právě základy přitom pokládá akademie. Jenže teprve nápady vědců, kteří na ně navazují, přecházejí do praxe třeba v průmyslu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda není obyčejné chytlavé zboží

V dokumentu Rady vlády pro výzkum a vývoj (RVV) hodnotícím stav výzkumu v ČR v roce 2008 se na straně 129 konstatuje, že investice tzv. rizikového kapitálu do počátečního rozvoje technologických firem v ČR prakticky neexistují. Jinými slovy: v ČR neexistuje kapitál, který ve světě financuje tzv. technologický transfer poznatků základního výzkumu do komerční sféry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci Akademie věd protestují proti krácení rozpočtu

Jako začarovaný kruh vidí předseda Akademie věd Jiří Drahoš záměr státu snížit v příštích letech - a to dost ostře - financování této instituce. Už totiž v letech 2011 nebo 12 by Akademie mohla přijít o asi padesát procent financí z rozpočtu, to by podle předsedy vedlo k odchodu řady pracovníků a Akademie by tak ztratila důležité experty, na jejichž výzkumy získává v dané chvíli druhou polovinu veškerých provozních peněz - totiž z grantů, přes Evropskou unii, případně z licencí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědu „nevraždíme“, není tu jen akademie

Zastánci akademie věd tolik kritizovaný systém financování vědeckých institucí se neobjevil ze dne na den. Radikální reforma systému státní podpory vědy a výzkumu byla jednou z programových priorit předešlé vlády a jako taková se tato myšlenka těšila podpoře české vědecké obce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vážná hra na oběšence

Zkusme celý spor mezi akademií a vládní radou přiblížit pomocí sportovní terminologie. Představme si, že máme v české lize tři fotbalové týmy: akademický, vysokoškolský a průmyslový. Vedení fotbalového svazu rozhodne, že bude napříště přidělovat peníze podle výsledků, aby podpořilo ty nejlepší. Jenže zvolí zvláštní kritéria: nepočítají se jen góly, ale i počet kilometrů, které borci naběhají po hřišti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O vraždu vědy tu skutečně jde

Číselná srovnání, která o hodnocení výsledků vědecké práce akademie věd uvádí, se totiž opírají o odborně neobhajitelné zpracování dat. Mechanické užití citační analýzy podrobila důkladné a z odborného hlediska zcela zdrcující kritice zpráva trojice mezinárodních organizací, Mezinárodní unie matematiků (IMU), Institutu matematické statistiky (IMS) a Mezinárodní rady pro průmyslovou a aplikovanou matematiku (ICIAM).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědcům sníží plat. Hrozí jim výpovědi

Vědci působící na jihu Čech se tak bouří proti krácení rozpočtu Akademie věd ČR. Stejně jako jejich kolegové z celé země. O kolik peněz konkrétně přijdou, ještě nevědí. Jisté však je, že nejdříve ze všeho budou muset snižovat platy, možná propouštět. Výzkum by se ale na jihu Čech zastavit neměl. Alespoň ředitel budějovického Biologického centra Akademie věd František Sehnal by takovou věc nerad připustil.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaké peníze půjdou do českého vysokého školství?

Vysoké školy a univerzity léta řeší problém, jak získat více peněz a s jejich pomocí zkvalitnit výuku. Samozřejmě pouze peníze lepší vzdělání sice nepřinesou, ale za to jsou jednou ze základních podmínek dobře fungujícího školství. V této souvislosti je pak zřejmé, že bez určité formy finanční spoluúčasti studentů to nepůjde.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze