Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Plzeň hostí akademické hry

Plzeň hostí akademické hry

15.6.2009, rubrika: Kraj Plzeňský, strana: 4, autor: MARKÉTA SANALLA



Špičkoví sportovci z řad vysokoškolských studentů soutěží až do 20. června v Plzni


Plzeň - Vysoké školy nejsou jen místem vědeckého bádání, ale studuje na nich i řada prvotřídních sportovců. Přesvědčit se o tom můžete na největší tuzemské sportovní soutěži vysokoškoláků, která nese název České akademické hry. Ta právě dnes začíná poprvé ve své historii právě v Plzni.

Pořadateli jsou Západočeská univerzita v Plzni a plzeňská Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze. „Univerzita byla vyzvána a posléze se přihlásila k pořádání osmého ročníku her, které budou v Plzni až do dvacátého června. Spolupořadatelem je i plzeňská lékařská fakulta,“ vysvětlil už dříve Josef Průša, rektor Západočeské univerzity.


Místo akce si zvolili v anketě sami studenti „Město si pro hry zvolili ale sami vysokoškolští sportovci, kteří na loňském ročníku akce v Brně v anketě rozhodli, že se chtějí příště utkat právě u nás,“ prozradil Jan Horejc, prorektor Západočeské univerzity v Plzni. Takto velká akademická sportovní akce se v západočeské metropoli uskuteční už potřetí: v roce 1969 to byla letní univerziáda a o dvacet let později pak univerziáda zimní. „Přiznávám, že organizace je velice náročná. Do Plzně přijedou stovky lidí, protože sportovci mají s sebou samozřejmě i doprovodné týmy. Ubytování je ale zajištěno na kolejích, a tak myslím, že vše proběhne bez problémů,“ konstatoval Jan Horejc.

Podle slov Jana Horejce budou s organizací sportovní akce pomáhat také studenti a pracovníci nové Fakulty zdravotních studií ZČU a plzeňští medici. „Ti zajistí zdravotní dohled během her,“ doplnil Horejc.

Soutěžit se bude ve třech desítkách sportů. „Nebude chybět atletika, plavání, fotbal nebo aerobik. Vysokoškoláci budou soutěžit i v takových disciplínách jako je golf, in-line bruslení nebo frisbee,“ řekl Jaromír Votík, vedoucí katedry tělesné a sportovní výchovy Pedagogické fakulty ZČU v Plzni.

Příjemné pro všechny sportovní fanoušky bude určitě i to, že vstup na sportoviště po celé Plzni bude zdarma. „Fandit naší vysokoškolské sportovní elitě tak mohou všichni zájemci. Představí se samozřejmě špičkoví atleti, připomeňme například národní rekordmanku v hodu kladivem Lenku Ledvinovou, která studuje lékařskou fakultu v Plzni,“ lákal diváky na České akademické hry Martin Červený z ústavu tělesné výchovy lékařské fakulty.

Připraven je také bohatý doprovodný program, který začíná už dnes v 19 hodin v areálu před kolejemi v Bolevecké ulici velkou studentskou party. Sportovcům i všem zájemcům dobré zábavy zahraje kapela Ukradený věci.

Party je naplánována před kolejemi také zítra a pozítří, kdy bude účastníky od 19 hodin bavit svou diskotékou univerzitní rádio Bomba. Večerní zábava bude doplněna také soutěžemi o drobné ceny a bude vyhlášena také „šťastná hodina“, během které bude rozdán sud plzeňského piva zdarma.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze