Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti cestou do Lipska vyběhli i na Hněvín

Studenti cestou do Lipska vyběhli i na Hněvín

5.6.2009, rubrika: Severní Čechy, strana: 1, autor: ONDŘEJ ČERNÝ



Most - Čtyři desítky studentů z univerzity v saském Lipsku a z Karlovy univerzity v Praze včera přiběhly na mostecký hrad Hněvín. Město Most se pro ně stalo jednou ze zastávek na bezmála dvousetpadesátikilometrové trase mezi Prahou a Lipskem. Symbolickým během si studenti připomínají šestisté výročí založení lipské univerzity. Ta vznikla právě po odchodu německých studentů z Prahy do Lipska.

„Přesnou historickou trasu, kterou na počátku patnáctého století absolvovali němečtí studenti, neznáme. Jsme ale přesvědčeni, že se jí hodně přibližujeme. Náš běh se totiž snaží hodně kopírovat starou Solnou stezku, která tehdy vedla z Prahy přes Krušné hory do Saska,“ uvedli Marcel Reinhard a Thomas Müller, lipští studenti, kteří běh Praha - Lipsko organizují.

„Před šesti sty lety se z Prahy do Lipska šlo pěšky, jelo se na koních, někteří na cestu vyrazili v kočáře. Dnes se běží po týmech z Prahy do Kladna, pak přes Louny do Mostu, odtud v pátek do Freibergu, pak do Bad Lausick a nakonec se 7. června triumfálně vstoupí do Lipska,“ popsala trasu Alena Sedláčková, mluvčí mosteckého magistrátu.


V roce 1409 se na cestu vydalo kolem dvou tisíc lidí Počátkem patnáctého století se z Prahy přes Krušné hory vydali do saského Lipska němečtí studenti a profesoři z Karlovy univerzity. Bylo jich kolem dvou tisíc. V Lipsku pak v roce 1409 založili svou vlastní univerzitu.

Svým odchodem vyřešili dlouhodobý spor s českými kolegy podporujícími reformní hnutí kolem Jana Husa, který vyvrcholil vydáním Dekretu kutnohorského. Ten upravoval poměr hlasů při rozhodování na univerzitě tři ku jedné ve prospěch českého národa oproti hlasům ostatním. Nyní se „mise“ Praha - Lipsko opakuje. Už ale ne na protest, ale jako připomenutí výročí založení lipské univerzity a také výraz symbolického smíření obou škol. Doběh do cíle jedné z etap v Mostu se proto spojil i s malou oslavou s hudebním programem.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze