Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Stavba kampusu letos nezačne. Univerzita teď čeká na peníze

Stavba kampusu letos nezačne. Univerzita teď čeká na peníze

30.6.2009, rubrika: Královéhradecký kraj, strana: 2, autor: SILVIE ŠPRYŇAROVÁ



HRADEC


Hradec Králové/ O krok blíž je Univerzita Karlova k zahájení stavby kampusu, který v krajské metropoli vyroste na bezmála 75 tisících metrů čtverečních. Letos to však už oproti původnímu plánu nestihne. Valnou část z téměř tří miliard by měla poskytnout Evropská unie. Univerzita však podání žádostí teprve chystá.


Nový komplex lékařské a farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy podpořil i hradecký magistrát. Radní a také zastupitelé pomohou škole zaplatit přípravné práce, které jsou klíčové k získání dotací z Evropské unie.


Hradec Králové/ O krok blíž je Univerzita Karlova k zahájení stavby kampusu, který v krajské metropoli vyroste na bezmála 75 tisících metrů čtverečních. Letos to však už oproti původnímu plánu nestihne. První etapa studentského komplexu určeného lékařské a farmaceutické fakultě měla být zahájena již v polovině letošního roku.

„V současné době se snažíme získat peníze na stavbu dvou projektů z Evropské unie. První ze žádostí budeme podávat do poloviny listopadu. Druhá je poté limitována posledním prosincem příštího roku,“ vysvětlil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Doplnil, že zahájení samotné stavby bude záviset na úspěchu těchto dvou projektů.

Na stavbu komplexu, jenž přijde na bezmála tři miliardy korun, přispěl jedním a půl milionem také magistrát.

„Univerzita nyní zpracovává dokumentaci pro územní řízení. Ráda by získala peníze ze zdrojů Evropské unie, avšak v této přípravné fázi jí finance chybějí. Tudíž požádala město o pomoc a rada i zastupitelstvo s poskytnutím příspěvku souhlasily,“ upřesnil informace náměstek primátora Josef Malíř.

Aby však vůbec mohla univerzita o peníze požádat, potřebuje mít schválené územní rozhodnutí, a to včetně architektonické studie jako podkladu pro budoucí projekt. Právě na tyto přípravné práce poputují městské peníze.

„Radnice iniciativu univerzity podporuje. Hradec se pomalu stává univerzitním městem, kam by mohli jezdit odborníci z celého světa,“ dodal náměstek.

Území, na němž budoucí kampus vznikne, leží mezi fakultní nemocnicí a třebešskou radiálou. Ve třech plánovaných etapách vznikne výukový areál, který svým umístěním nabídne medikům i farmaceutům lepší propojení teorie s praxí.

„Lékařská i farmaceutická fakulta velmi úzce spolupracují s hradeckou fakultní nemocnicí, kde studenti získávají praktické dovednosti,“ osvětlil mluvčí Hájek.

Další budova bude skrývat vědecké a výzkumné centrum nazvané CeBioMed. To by mělo sloužit především lékařské fakultě a podporovat rozvoj výzkumu v regionu.

Poslední v řadě se do areálu přestěhuje zázemí pro volný čas studentů, včetně ubytování. Kdy však bude kampus dostavěn nehodlá nikdo odhadovat. „Realizace celého záměru nebude v žádném případě jednoduchou záležitostí,“ poznamenal Hájek.


***


Více informací o stavbě kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové najdete na webové adrese:ExternĂ­ odkaz  www.hradecky.denik.cz/univerzita



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze